Reviews
22 augustus 2019 - Luc Meijs

Smartphone review: OnePlus 7 Verademing in het middensegment

OnePlus is een bedrijf dat bekendstaat om hun communitygedreven aanpak. Luisteren naar de gebruikers van je producten en waar nodig deze producten aanpassen om zo het gebruiksgemak te verbeteren. Hoewel we even over de term ‘’flagship killer’’ twijfelden bij de release van de nieuwe OnePlus 7 serie en de prijzen van de Pro, komt de fabrikant met een keihard statement in de vorm van de reguliere OnePlus 7. Een toestel dat zich uitdagend positioneert in het ruim verzadigde middensegment, daarin echter met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Natuurlijk zijn er ook enkele minpunten te benoemen, vandaar dat we de OnePlus 7 onder de loep. Hieronder onze gebruikservaring met de reguliere OnePlus 7.
 

OnePlus 7 tech specs
 
De OnePlus 7 is het nieuwe instapmodel van de gelijknamige fabrikant. Het toestel heeft een 6.41 Optic Amoled display van 1080 x 2340 pixels met een 19.5:9 verhouding. Het display is beschermd door Gorilla Glass 6 en is DCI-P3 100% + HDR10 gecertificeerd. De kleurweergave en contrast op het display van de OnePlus 7 zijn hierdoor dik in orde. Rondom het toestel vinden we de reguliere volumeknoppen terug en de powerknop. Boven de powerknop zit een betrouwbare slider waarmee je snel je smartphone op stil, trillen of luid (beltoon) kunt zetten. OnePlus differentieert zich van de competitie door geen fysieke assistentknop op het toestel te implementeren, dit is in mijn ogen alleen maar positief. Onderin het toestel vinden we een dubbele speaker grill, aan beide kanten van de USB C laadpoort zitten kwalitatief goed klinkende stereo speakers (Dolby Atmos). Net als het voorgaande model heeft ook de 7 serie van OnePlus geen 3.5mm jackplug meer, iets dat enigszins zonde is. Het toestel wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 855 Octa-core met 128/256GB intern geheugen en 6/8GB RAM. Dit is een high end processor die tevens in andere high end modellen terug te vinden is en qua prestaties uitermate soepel en vloeiend presteert. Verdere features aan boord zijn een 3700 mAh accu die via USB type C met warp charge 20W opgeladen kan worden, Bluetooth 5.0, NFC en een under display vingerafdrukscanner. Deze vingerafdrukscanner werkt accuraat en zeer snel, de oppervlakte waar je je vinger op kunt leggen is iets groter dan bij anderen waardoor je snel en makkelijk de juiste positie te pakken hebt. De minpunten van de OnePlus 7 hier zijn het gebrek aan de 3.5mm jack, geen draadloos opladen en geen uitbreidbaar geheugen. Kun je met deze minpunten prima leven dan moet het toestel nu al interessant zijn voor je.
 

OxygenOS, verademing binnen de OS wereld
 
Het eigen OS van OnePlus is OxygenOS gebaseerd op Android 9 Pie. Deze OS is van alle eigen soorten de meest rustgevende en soepel werkende OS in mijn ogen. Je kunt vrijwel alles naar eigen smaak aanpassen, van notificatiebalk tot thema’s met accentkleuren en home screen icoontjes. OnePlus heeft ook een soort always on display die onder de noemer ‘’Ambient Display’’ in het toestel terug te vinden is. Deze staat niet altijd aan zoals de naam impliceert. Het display laat de tijd/datum en meldingen zien waaronder de status van je batterij zodra je het toestel optilt, ook wordt hiermee de vingerafdrukscanner indicator weergeven. Dit (not) always on display is gedeeltelijk aan te passen naar eigen smaak, zo is er een analoge klok beschikbaar of digitaal en zelfs een minimalistische variant zonder meldingen. Functies die het gebruik van de OnePlus nog een stuk gemakkelijker maken voor dagelijks gebruik zijn, double tap to wake en tevens ook vergrendelen, systeembewegingen zoals het toestel omdraaien om oproepen te dempen en de reeds bekende schermuitbewegingen, waarmee je snel en eenvoudig je camera app kunt starten of je muziek kunt bedienen.
 

Het OxygenOS is een ware verademing vanwege zijn aanpasbaarheid. Alle functies staan overzichtelijk vermeld en het zijn er niet zoveel dat je verdwaalt in de daadwerkelijke functionaliteit ervan. De skin heeft nauwelijks bloatware op een drietal eigen apps na. Het systeem zit dusdanig solide in elkaar dat het je nooit de indruk geeft dat deze hapert of zelfs blijft vasthangen. Hoeveel apps je ook op de achtergrond laat lopen, de processor in combinatie met het RAM geheugen van de OnePlus 7 lijkt er geen last van te hebben. Tijdens het spelen van een game kun je ook nog de Fnatic modus aanzetten, hiermee worden inkomende notificaties gedempt en gaat de volledige CPU power richting de game die je aan het spelen bent.
 

Cameraprestaties
 
Zoals wellicht bekend is bij OnePlus gebruikers is de camera elke keer weer een kritiek puntje waar verbetering nog steeds wenselijk is. De toestellen presteren uitermate goed voor hun prijskaartje en er zit niet te veel poespas op, een groot kritiekpunt is vanaf het begin af aan de camerakwaliteit geweest. Op papier klinkt het bij de OnePlus 7 in principe allemaal positief. De hoofdcamera bestaat uit een 48 megapixel f/1.7 wide lens met OIS en de tweede camera is een 5 megapixel f/2.4 diepte sensor. Er zit een Dual-LED flash op en de camera kan in HDR fotograferen en filmen. De maximale videoresolutie is in 4K@60fps en de opnames worden ondersteund door een gyro-EIS stabilisator. De selfiecamera zit verborgen in de notch en betreft een 16 megapixel f/2.0 wide variant met auto-HDR. Kort door de bocht heeft OnePlus zich flink verbeterd op dit gebied, niet alleen in theorie maar ook als je naar de resultaten kijkt. De foto’s met de OnePlus 7 zijn van goede kwaliteit en tonen genoeg kleur en contrast in goed belichte omstandigheden. Switch je naar een minder verlichte omgeving of in het donker dan is er veel ruis aanwezig binnen de foto’s. Nachtmodus is een feature waar de concurrenten van OnePlus op voorlopen en waar duidelijk nog wat werk aan de winkel is bij de fabrikant. De reguliere OnePlus heeft in feite maar 1 camera met een dieptesensor voor die leuke bokeh effecten. Het gebrek aan een extra zoomcamera of een groothoeklens is dan ook een flink gemis voor degene die een veelzijdige camera zoeken in een smartphone.
 

Dagelijks gebruik
 
De OnePlus 7 is in het dagelijkse gebruik een zeer prettig toestel. De software werkt soepel en vlot zonder haperingen, niet-geoptimaliseerde apps/programma’s zijn er niet binnen de visie en uitvoering van de fabrikant. De camera presteert prima bij daglicht, laat echter toch flinke steken vallen in minder verlichte omstandigheden. De accu is krachtig genoeg om, bij intensief gebruik, anderhalve dag met gemak door te komen en de Warp Charge zorgt er in rap tempo voor dat je snel weer genoeg acculading tot je beschikking hebt. Het scherm is een genot voor games en video’s, de kleuren springen er vanaf en het contrast is uitstekend. De speakertjes van het toestel klinken hard en zuiver, al zijn het niet de luidste op de markt. De slider boven de powerknop is solide en werkt ontzettend handig voor mensen die veel switchen tussen telefoonmodus, stil / luid of trillen. OnePlus is zo aardig en levert een standaard siliconen back cover bij aanschaf van het toestel, weliswaar niet in ieders smaak echter altijd goed om te zien dat een fabrikant ‘’the extra mile’’ gaat voor de consument door wat extra’s erbij te leveren. De biometrische functies van de OnePlus 7 werken razendsnel en superaccuraat, de selfiecamera werkt zelfs bij wat minder licht vaker dan je zou verwachten. Over het geheel is de OnePlus 7 een absolute topper, het toestel is gemakkelijk in gebruik zonder dat er veel bloatware of overbodige functies in verwerkt zitten. Simpel en met een duidelijke visie, alles om de consument van dit specifieke product te voorzien van gebruikersgemak. OnePlus is daar zeker in geslaagd met de nieuwe 7 serie, een simpel maar elegant toestel dat ook nog voorzien is van de nodige technische snufjes.
 

De OnePlus 7 is inmiddels verkrijgbaar via een aantal webshops. Het toestel ligt voor een zeer aantrekkelijk prijskaartje van 539 euro in de digitale schappen. Voor deze prijs krijg je echt een topper op gebied van prestaties, al is de camera niet zo veelzijdig als de rechtstreekse concurrenten in dit segment. Zoek jij een degelijk simpel up to date en vooral rap toestel, dan is de OnePlus 7 echt een om naar uit te kijken bij het maken van je keuze. Het updatebeleid van OnePlus zorgt er ook nog eens voor dat je up to date bent qua beveiligingsupdates en ervan verzekerd bent dat je 2 grote Android updates zult krijgen. Het toestel is helaas niet verkrijgbaar in flashy of gradient kleurtjes, enkel in Mirror Gray of Red.
 
Beoordeling OnePlus 7
Design en bouwkwaliteit: 8
Specificaties: 9
Camera: 7.5
OS en UI: 9
Accu: 8
Prijs: 8
De OnePlus 7 scoort afgerond een 8+ op de schaal van Mobile Cowboys. Hieronder nog wat meer foto’s van en met de OnePlus 7.