Nieuws
20 augustus 2018 - Ron Smeets

Smartphone OS: Alleen Android en iOS nog meetbaar? Android is al lang niet meer in te halen en een serieuze nieuwe concurrent is er niet

De strijd tussen de verschillende smartphone besturingssystemen is er al jaren een race met twee paarden. Van de twee overgebleven systemen, Android en iOS, heeft de eerste ook nog eens een niet te overbruggen voorsprong. Volgens de data van analistenbureau Statista zijn de marktaandelen van andere smartphone systemen (Windows Phone, BlackBerry OS, Tizen, Oxygen) sinds het eerste kwartaal van dit jaar niet eens meetbaar meer. Volgens de metingen van Statista heeft Android op dit moment een marktaandeel van 85.9% en iOS 14.1%. Dat is samen 100%. Ofwel, er zijn volgens Statista geen andere smartphone besturingssystemen meer actief of ze hebben een marktaandeel dat onder de 0.05% ligt. Dat is slecht nieuws voor de vele andere, kleine, OS’en die nog ontwikkeld en ondersteund worden. Daarbij moet wel gezegd worden dat Statista de enige is die alleen nog Android en iOS meet. De metingen van de verschillende analisten lopen nogal uiteen.

Van vijf naar twee?
Aanvankelijk waren er nog vijf serieuze smartphone besturingssystemen maar tussen 2011 en 2017 zijn Symbian, BlackBerry OS en Windows Phone – na jaren onderaan te hebben gebungeld met marginale marktaandelen van enkele tienden tot maximaal twee procent – al lang geen serieuze alternatieven meer en zelfs al helemaal afgehaakt. Ok, je hebt of had nog diverse andere – al dan niet op Google’s Android gebaseerde – smartphone besturingssystemen, maar die hebben geen van allen een serieus marktaandeel weten te bemachtigen. Denk aan Oxygen OS (OnePlus), Cyanogen Mod/OS, Firefox OS, MeeGo/Maemo (Nokia), Ubuntu, Bada (Samsung), Palm OS/WebOS, KaiOS (Nokia), Sailfish/Jolla en Tizen (o.a. Samsung). En dat zijn ze nog lang niet allemaal. Volgens Statista opereren ze onder de meetbare marge, maar zoals ik al aangaf verschillen de metingen per analist. Het antwoord op de vraag hierboven is dus: Nee. Er zijn nog genoeg andere smartphone besturingssystemen in omloop maar een echt serieuze rol van betekenis spelen die niet.

Statista vs de andere analisten
Statcounter laat compleet andere marktaandelen zien. Natuurlijk, ook daar zijn Android en iOS verreweg de grootste twee, maar samen hebben ze nog geen 100% van de markt in handen, aldus de metingen van Statcounter. Android komt in de zomer van 2018 uit op 77.3% en iOS op 19.4%. Samen goed voor 96.7%. De rest is voor Windows (0.4%), Tizen (0.2%), Nokia (0.2%), Series 40  (0.2%), Samsung (0.2%)en ‘de rest’ (1.7%). Samen is dat nog net geen 100% maar zo op het eerste gezicht lijken deze metingen toch ietwat betrouwbaarder. Er zijn immers nog steeds smartphone gebruikers die met een Windows Phone of BlackBerry rondlopen. Daarnaast zijn er ook steeds meer nieuwe Nokia’s, met KaiOS, in omloop. Opvallend is wel het verschil tussen Android en iOS ten opzichte van de Statista metingen. Maar toch, kijkend naar twee andere analisten, Gartner en IDC, dan lijken de metingen van Satista weer dichter in de buurt van de waarheid te komen. Gartner’s metingen komen namelijk bijna compleet overeen met die van Satista. Volgens Garner heeft Android een marktaandeel van 85.9% en iOS 14.0%. Samen dus goed voor 99.9% waardoor er nog 0.1% overblijft voor de ‘rest’. IDC, tot slot, ziet naast 0.5% voor alle anderen ook nog 0.1% voor Windows. Android en iOS komen volgens hun metingen uit op respectievelijk 84.8% en 14.6%. Enfin, de regel ‘meten is weten’ gaat in dit geval niet helemaal op.

Geen serieus alternatief voor Android is een slechte zaak!
Zeg nooit nooit, maar op dit moment heeft het er alle schijn van dat het Android besturingssysteem de komende jaren nog wel de onbetwiste marktleider zal blijven. Voor die voorspelling hoef je natuurlijk geen raketgeleerde te zijn. Zeker als je bedenkt dat twee grote Android concurrenten van weleer, Nokia en BlackBerry, inmiddels ook het Google smartphone OS hebben omarmd. Het feit dat Android nu dus door vrijwel alle smartphone fabrikanten – op Apple na – gebruikt wordt betekent dat er letterlijk nog maar één alternatief is waarvoor je dan ook nog eens dieper in de buidel moet tasten. Hoe goed en populair Android ook is… eigenlijk is dat een slechte zaak. Google kan zich op die manier vrijwel alles permitteren zonder dat je daar als consument iets aan kunt doen. Ja, overstappen naar het duurdere iOS. Dat is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd.

Krijgen Android en iOS ooit nog een serieuze concurrent?
De vraag is echter of een van de vele andere besturingssystemen – en dan met name die die geen gebruik maken van het Open Source platform van Google/Android – ooit nog zal kunnen uitgroeien tot een serieuze concurrent. Samsung heeft het geprobeerd met Bada en Tizen. Dat werd geen succes, behalve voor haar eigen smartwatches (Tizen). Huawei werkt al jaren aan een alternatief OS, maar ook dat heeft nog niets opgeleverd. Persoonlijk denk ik ook niet dat een Android concurrent uit de krochten van een van de fabrikanten kan komen om echt succesvol te worden. De kans dat andere fabrikanten het OS van bijvoorbeeld Samsung of Huawei gaan adopteren is nihil. Het mooiste voorbeeld daarvan is Windows Phone. Voordat Microsoft Nokia’s smartphone tak overnam hadden Sony (Ericsson), LG, HTC en nog enkele grote smartphone merken Windows Phone (Mobile) smartphones. Nadat Nokia en Microsoft met elkaar in zee gingen haakten die grote merken binnen een jaar allemaal af.

Gaan de opvouwbare smartphones een Android concurrent in het zadel helpen?
Voordat Android groot werd waren er andere ‘slimme besturingssystemen’ die bepalend waren. Symbian, Windows Mobile en BlackBerry OS zijn daarvan de grootste en meest bekende. Android greep haar kans toen de smartphone veranderde van een mobieltje met toetsenbord naar een volledig touchscreen toestel. Symbian, Windows Mobile en BlackBerry waren te laat met het transformeren van hun besturingssystemen van toets- en stylus bediening naar touch-only. Die vertraging brak ze binnen enkele jaren vies op en het resultaat kennen we allemaal. In 2019 worden, zo luidt de verwachting, de eerste opvouwbare smartphones verwacht. Mogelijk zelfs met schermen aan twee zijden of schermen die als je ze uitklapt samenvoegen tot een display. De kans is groot dat de smartphone bediening daardoor weer verandert. Net als bij de komst van de touchscreen toestellen zou dat dan dus ook weer een moment kunnen zijn waarop een ander smartphone OS zich presenteert en het wellicht beter doet dan Android op die toestellen. OK, de kans dat dat gebeurt is misschien klein, maar hopen mag, toch?