Geruchten
14 december 2017 - Ron Smeets

Smartphone met vingerafdruk scanner in het scherm verschijnt begin 2018 Synaptics wil nog niet zeggen bij welke van de vijf grootste smartphone merken

Er wordt al een hele tijd gespeculeerd over de komst van smartphones zonder randen waarbij de vingerafdruk scanner in het scherm verwerkt zit. Vorig jaar zou de Galaxy S8 die technologie al aan boord hebben, en later werd in het geruchtencircuit over de Note8 hetzelfde geroepen, maar in beide gevallen bleken die verhalen ‘loos alarm’. Synaptics, die al jaren ervaring hebben met de ontwikkeling en productie van touchpads en vingerafdruk scanners, roept nu dat de eerste smartphone met een in het scherm geïntegreerde vingerafdruk scanner, Clear ID genaamd, begin 2018 op de markt zal verschijnen.

Samsung, of toch een andere fabrikant?
Omdat deze technologie al een aantal keren aan nieuwe Samsung smartphones gekoppeld is wordt het Koreaanse merk ook nu weer genoemd. De Galaxy S9(+) zou dan dat eerste toestel moeten worden waarbij de vingerafdruk scanner in het scherm is verwerkt. Een paar maanden geleden dook al eens een patentaanvraag van Samsung op voor een vergelijkbare technologie. De kans dat de Koreaanse fabrikant dat helemaal zelf gaat ontwikkelen lijkt echter klein. Dan gok ik eerder op een samenwerking met een producent als, precies, Synaptics. Die hebben nu dus gemeld dat begin 2018 de eerste smartphone met een vingerafdruk scanner in het beeldscherm door een van de vijf grootste smartphone makers onthuld zal worden. Formeel kunnen dat dan dus Apple (de nieuwe iPhone SE), Samsung (Galaxy S9), Huawei (de P11), Xiaomi (de Mi7) of Oppo kunnen zijn. Het lijkt echter heel onwaarschijnlijk dat Apple een dergelijke primeur aan het ‘instap model’ van haar iPhones zal geven. Van de andere vier acht ik Oppo ook kansloos voor deze primeur. Samsung, Huawei en Xiaomi maken mijns inziens ongeveer evenveel kans. Al moet ook ik bekennen dat de Galaxy S9(+) toch een klein streepje voor heeft. Maar… je weet het niet. Misschien heeft het Chinese Synaptics wel voor een fabrikant uit eigen land gekozen. In dat geval zet ik mijn geld op Xiaomi. We gaan het zien, ergens in januari (CES) of februari (MWC).

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.