Nieuws
13 juli 2010 - Ron Smeets

Smartphone kopers laten Nokia steeds vaker links liggen

Wereldwijd is Nokia nog steeds marktleider in de mobiele business. Daarbij moet wel meteen gezegd worden dat de Finse fabrikant die leidende positie vooral te danken heeft aan de enorme aantallen goedkope toestellen die in de ontwikkelende landen verkocht worden.

Uit een online onderzoek van YouGov blijkt dat Nokia het bij de Smartphone gebruikers en -kopers steeds slechter doet. Ruim een half jaar geleden wilde 46% van die gebruikers de aanschaf van een Nokia als hun volgende smartphone nog in overweging nemen. Inmiddels is dat gedaald naar 34%.

Daarmee is Nokia na Apple (56%) nog steeds de tweede keuze, maar merken als HTC (28%), BlackBerry (31%) en zelfs Sony Ericsson (21%) komen toch steeds dichter in de buurt van de Finnen. YouGov stelde echter twee vragen. Welk merk neem je in overweging bij de keuze voor je volgende smartphone en welk merk verwacht je te kopen. Bij die laatste vraag was de uitslag nog slechter voor Nokia. Slechts 10% van de Smartphone gebruikers denkt er serieus over na een Nokia te kopen (was zes maanden geleden nog 19%). Apple voert dat lijstje ook aan met 41%, gevolgd door BlackBerry (14%) en HTC (10%).

Natuurlijk zijn dit soort onderzoekjes bij lange na niet waterdicht, maar het geeft wel een trend aan. In dit geval werden ruim 2100 smartphone gebruikers, wereldwijd, ondervraagd. Misschien dat ze bij Nokia toch maar eens goed moeten gaan nadenken wat ze de komende periode gaan doen met hun smartphone business. Vasthouden aan Symbian, zonder andere, populaire en goede, OS'en een kans te geven (behalve MeeGo) is wellicht niet de juiste keuze. Of er moet natuurlijk, op korte termijn, een echte killer Symbian^3 of -^4 toestel gepresenteerd worden. . . Het zal mij benieuwen!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.