Reviews
09 juli 2015 - Ron Smeets

Smartphone duel: Sony Xperia Z3 vs Motorola Moto X (video) Twee toestellen die op het tweede gezicht veel meer overeenkomsten hebben dan je denkt

Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf ook even goed heb moeten nadenken voordat ik de Xperia Z3 en Moto X uitkoos als leidende smartphones in een nieuw duel. Net omdat ze beiden al geruime tijd in de winkels liggen, maar omdat het op 't eerste gezicht twee totaal verschillende toestellen lijken. Op het tweede gezicht blijken ze echter veel meer overeenkomsten te hebben; vooral qua specificaties. En het feit dat ze al wat langer verkrijgbaar zijn heeft weer als voordeel dat de prijskaartjes inmiddels wat vriendelijker zijn dan toen ze net in de winkels verschenen. Kortom, twee prima kandidaten voor een smartphone duel dat, zoals gewoonlijk, voor de videocamera uitgevochten wordt ;)

De uitslag spreekt wel voor zich en is overduidelijk, toch? Je bent op bepaalde belangrijke punten, zoals de camera en de accu, beter af met de Sony Xperia Z3 dan de Moto X. Van de andere kant is de Moto X weer iets degelijker gebouwd. Geen glazen achterkant bijvoorbeeld. Daar staat echter weer tegenover dat de Sony waterdicht is.

In het dagelijks gebruik merk je wel dat de User Interface van de Moto X sneller en soepeler werkt dat die van de Xperia Z3. Sony heeft de 'Stock Android UI' ook grotendeels in takt gelaten, maar de aanpassingen die de Japanse fabrikant wel deed hebben een duidelijke invloed op sommige punten. Denk aan de invoer van teksten. Het Sony toetsenbord reageert dan niet altijd even snel. Dat haalde ik in de video ook al aan, maar vergat er eigenlijk bij te vertellen dat je er goed aan doet om een ander toetsenbord app te installeren, zoals Swiftkey. Dat helpt!

Uiteraard hebben beide toestellen geen verwisselbare accu. Dat is, gezien het uithoudingsvermogen, een groter nadeel voor de Moto X dan voor de Xperia Z3. Die accu gaat namelijk gemiddeld, bij intensief en zeer intensief gebruik, tot wel twee keer zo lang mee.

Iets dat tijdens de video niet ter sprake komt, omdat ik het eigenlijk vergeten ben te vermelden ;), is het feit dat de Moto X geen microSD optie heeft. Dat is zeker iets om rekening mee te houden. Motrola heeft het toestel wel in drie uitvoeringen gemaakt, met 16, 32 of 64GB geheugen, maar daar hangen natuurlijk andere prijskaartjes aan. Het scheelt enkele tientjes per stap omhoog. Overigens moet je voor de 32 of 64GB versie wel buiten Nederland shoppen.

Nu ik het toch over de prijs heb... In de video noem ik een bedrag van onder in de 400 euro voor de Moto X. Inmiddels is die (in de 16GB uitvoering) echter, los ook al voor minder dan 350 euro te koop. Het gaat snel, die prijs erosie ;)

Hieronder nog enkele kiekjes van beide toestellen en vergelijkende foto's die met de camera's van de Moto X en Xperia Z3 gemaakt zijn.

Onderstaande foto's kwamen in de video ook al even voorbij, maar hier zie je de volledige kiekjes. De eerste van de twee vergelijkbare foto's is telkens van de MotoX, gevolgd door de foto die met de Xperia Z3 gekiekt is.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.