Nieuws
26 maart 2013 - Ron Smeets

Smartphone accu's worden beter en dat werd hoog tijd!

Het uithoudingsvermogen van de accu is voor veel smartphone gebruikers nog altijd een behoorlijk grote frustratie. Bij intensief gebruik kom je amper de dag door. Zeker als je opties als lokatie services en WiFi continu 'aan' hebt staan.

Toch merk ik de afgelopen maanden een substantiële vooruitgang. Dat betreft natuurlijk vooral de nieuwere toestellen. In het bijzonder ben ik recentelijk erg onder de indruk van het uithoudingsvermogen van de accu's van de HTC One, de Sony Xperia Z en in iets mindere mate de Nokia Lumia 920 en de LG Optimus G. Ik ben zeker ook benieuwd naar de prestaties van de Samsung Galaxy S4, maar die heb ik helaas nog niet. De acht (!) minuten dat ik dit toestel in New York 'vastgehouden' heb waren echt te kort om daar nu al iets zinnigs over te kunnen zeggen. Een korte samenvatting van mijn accu ervaringen met bovengenoemde toestellen.

Al deze toestellen heb ik gedurende meerdere weken uitgebreid, en intensief, gebruikt en daarbij viel mij op dat ik in de meeste gevallen aan één acculading meer dan genoeg had om ze een hele dag te gebruiken zonder tussentijds te hoeven 'bijladen'. Met een hele dag bedoel ik natuurlijk niet van '9 tot 5' maar ook echt van het moment dat ik ze 's ochtends van de lader haalde, doorgaans tussen 5 en 8 uur, totdat ik 's avonds weer in de buurt van een 230V stopcontact kwam, ergens tussen 20 en 23 uur.

Tijdens deze gebruikstests hebik alleen een onderscheid gemaakt tussen gemiddeld en intensief gebruik. In beide gevallen stonden WiFi en de Locatie Services overigens continu aan, evenals de 3G/HSPA data, push mail (2 of 3 email boxen) en Social Media diensten (facebook, Twitter). Het verschil was alleen dat ik bij gemiddeld gebruik het toestel minder vaak 'bekeek' waardoor het scherm (veel) minder vaak 'aan stond'. Bovendien heb ik bij de intensieve gebruikstests ook 10 minuten YouTube video's afgespeeld en een 10-tal foto's en een video van 1 minuut gemaakt. De resultaten zijn, zoals gezegd, heel wat beter dan die van veel 'oudere' smartphones zoals de Sony Ericsson Xperia Arc (S), de Nokia Lumia 800, de Samsung Galaxy S III en dergelijke.

Een van de redenen dat de nieuwe smartphones beter presteren heeft, met name in het geval van HTC, Nokia en Sony, te maken met het feit dat de fabrikanten een zogenaamde 'accubesparing' optie ingebouwd hebben. Wanneer het toestel een tijdje niet gebruikt wordt, of het scherm dimt, dan worden sommige functies uitgeschakeld of in stand-by modus gezet. Bij Sony is dit de 'Stamina' modus en in alle gevallen kun je deze optie zelf aan of uit zetten. Het spreekt voor zich dat de batterijbesparing opties bij mijn testtoestellen aan stonden.

Bij HTC en Sony merkte je daar in het dagelijks gebruik overiges weinig van. De WiFi verbinding werkte direct wanneer het toestel weer aangesproken werd. Iets dat bij de Nokia Lumia 920 nog wel eens voor wat frustraties zorgde. Wanneer bij dat toestel, om stroom te besparen, de WiFi verbinding gedeactiveerd werd dan duurde het nog wel even (3 tot 5 seconden gemiddeld) voordat die weer 'online' kwam als je het toestel weer ging gebruiken. Bovendien kampte Nokia aanvankelijk met een bug dat de WiFi verbinding ook in stand-by modus schoot als er nog actieve dataverbindingen waren waardoor, zonder dat je dat in de gaten had, de 3G verbinding aangesproken werd terwijl je eigenlijk dacht een WiFi verbinding te gebruiken.

Op dit moment maakt de HTC One de meeste indruk op mij. Bij intensief gebruik heb ik nog niet meegemaakt dat het toestel na een lange dag (ca 16 uur) 'leeg' was. In de meeste gevallen had de accu van de HTC One naan het eind van de dag nog zo'n 25 tot 40% accuspanning over. Bij gemiddeld gebruik kon ik het toestel ook met gemak nog een tweede dag gebruiken zonder tussentijds op te laden.

Het tweede toestel dat bijzonder goede accuprestaties levert is de Sony Xperia Z. Aanvankelijk leek dat niet het geval, maar het is bekend dat de accu's van nieuwe toestellen eerst een paar keer opgeladen moeten worden voordat ze optimaal gaan presteren. Om redenen die mij vooralsnog onbekend gebleven zijn hebben Sony's daar meer 'last' van dan de HTC en LG. Hoe dan ook, de optimaal presterende accu van de Sony Xperia Z hield het bij mij ook met gemak een hele lange dag vol. Bij intensief gebruik had het toestel aan het eind van de dag nog zo'n 10 tot 20% accuspanning over. Bij gemiddeld gebruik haalde ik niet altijd het einde van de tweede dag. 'Slechts' in twee van de drie gevallen.

De Nokia Lumia 920 en de LG Optimus G presteerden bij mij ongeveer gelijk. Bij intensief gebruik lukte het mij met beide toestellen om in twee van de drie gevallen het einde van de dag te halen zonder tussentijds opladen. In een geval (beide toestellen) moesten ze 's avonds (de Nokia rond 19u en de LG rond 18u) toch bijgeladen worden. Bij gemiddeld gebruik moest ik overigens beide toestellen in de tweede helft van de tweede dag bijladen. De Lumia 920 is er bij die tests één keer in geslaagd om het eind van de tweede dag te halen. Waar ik wel nog even melding van moet maken is het feit dat mijn Lumia 920 in de afgelopen vier maanden twee keer op onverklaarbare wijze binnen 4 tot 8 uur, ook bij 'geen' gerbuik, leeg liep. Dat probleem loste zich beide keren schijnbaar vanzelf weer op na een of twee dagen. 

Letwel, mijn tests zijn, zoals gezegd, gebaseerd op het gebruik van de toestellen onder normale omstandigheden. Ik heb (nog) niet gekeken naar het vergelijk in uithoudingsvermogen van de accu's bij extreem intensief gebruik. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld urenlang navigeren of video's kijken (scherm continu aan en processor 'volop' in gebruik). Dat valt mijnsinziens ook niet onder 'dagelijks' gebruik. Wellicht dat ik dit met de testtoestellen nog wel zal doen, maar dat is dan puur om te kijken hoe snel ik de accu's van deze toestellen 'leeg kan trekken'.

Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jullie 'smartphone accu ervaringen'. Ik realiseer mij dat de HTC One nog niet in de Nederlandse winkels ligt, maar mijn vraag is dan ook of jullie ook al merken dat de accu's van smartphones de afgelopen twee jaar beter zijn gaan presteren. Is de Galaxy S III accu al (veel) beter dan die van de Galaxy S II bijvoorbeeld? Gaat de HTC One X langer mee dan de HTC Desire HD? Kortom, hoe zijn jullie ervaringen met de smartphones die je de afgelopen jaren gehad hebt, voor zover je je dat nog herinnert natuurlijk ;-) Reageer maar!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.