Nieuws
12 maart 2011 - Ron Smeets

Smartphone 1 x in de 100 dagen opladen?

Als je een smartphone koopt dan weet je dat, bij normaal gebruik, het apparaat elke avond, of toch op z'n minst elke twee dagen, zult moeten opladen. De accu's van dergelijke toestellen worden weliswaar steeds beter en de schermen steeds energie zuiniger, maar toch.

Ik denk dat heel wat smartphone gebruikers een gat in de lucht zullen springen als de oplossing die door een aantal knappe 'electro koppen' van de Universiteit in Illinois (VS) bedacht is, werkelijkheid zou worden en je de gemiddelde smartphone nog maar één keer in de 100 dagen zou hoeven opladen.

De betreffende electronica engineers hebben namelijk een manier ontdekt waardoor het energieverbruik van smartphones drastisch omlaag kan. Zo drastisch zelfs dat de toestellen tot wel 100 keer langer met één acculading kunnen doen dan nu. Dat klinkt goed, maar de vraag is natuurlijk hoe ze dat voor elkaar denken te krijgen.

Welnu, het heeft te maken met de electronische verbindingen in het digitale geheugen (RAM/ROM) van smartphones en het toepassen van zogenaamde 'carbon nanotubes' in plaats van de huidige ultradunne metalen draden. Dat zou, volgens de knappe koppen uit Illinois, zoveel energie kunnen besparen dat de levensduur van een acculading met een factor 100 omhoog kan.

Nu ben ik absoluut geen electronica kenner, maar volgens mij zijn er behalve die electronische verbindingen nog veel meer variabelen (WiFi, Bluetooth, GPS, Display etc) en het lijkt mij ietwat onwaarschijnlijk dat de winst die behaald kan worden met deze 'nanotubes' zo groot zal zijn. Enfin, mochten er electronica experts zijn die dit lezen die wat meer licht op deze technologie kunnen laten schijnen, reageer dan maar ;-) Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.