Nieuws
12 oktober 2008 - Ron Smeets

Slokt Microsoft BlackBerry op?

Ruim een jaar geleden, vlak nadat de komst van de Google (Android) Phone aangekondigd was, ging al eens het gerucht rond dat Microsoft plannen zou hebben om RIM, de makers van BlackBerry Smartphones, over te nemen.

Dat leidde toen tot een forse stijging van het aandeel RIM om de diverse beurzen en het gerucht doofde in de weken daarna langzaam maar zeker uit.

Deze week, enkele weken na de aankondiging dat de eerste Android phone nog deze maand in de (Amerikaanse) winkels zal liggen, hebben analisten dit oude gerucht weer nieuw leven ingeblazen.

Volgens Peter Misek, analist van Canaccord Adams, heeft Microsoft nog steeds serieuze interesse in de Canadese Smartphone maker. Door de financiële crisis en de dalende aandelenkoersen is een overname van RIM door Microsoft bovendien weer binnen 'handbereik' van de Amerikaanse software gigant gekomen. Vier maanden geleden stond het aandeel RIM namelijk nog op 148 dollar. Nu schommelt die prijs rond de 60 dollar. Peter Misek is er van overtuigd dat Microsoft een bod op RIM zal doen wanneer het aandeel onder de 50 dollar duikt. Gezien de malaise op de aandelenbeurzen lijkt die koers best haalbaar.

Klinkt leuk allemaal, en wellicht dat deze geruchten, afkomstig van een Canadese bron, er juist voor zorgen dat het aandeel RIM weer iets zal stijgen (wederom doordat Microsoft er zogenaamd interesse in heeft), maar we moeten natuurlijk ook niet vergeten dat met de huidige financiële- en beurs crisis ook het aandeel (en dus de waarde) van Microsoft onder druk staan.

Laten we de cijfers even buiten beschouwing dan zou het op zich niet vreemd als wanneer Microsoft RIM besluit te kopen. De Windows Mobile boys worstelen namelijk al enkele jaren met de concurrentie van RIM, Symbian en straks dus ook Android maar het lukt hen niet om qua marktaandeel RIM en/of Symbian te verslaan. Microsoft heeft daarentegen al meermalen geroepen dat Windows Mobile in 2012 40% van de Smartphone markt wil bezitten maar dat doel lijkt vooralsnog niet haalbaar. De release van Windows Mobile 7 is uitgesteld tot (op z'n vroegst) eind 2009 en Microsoft ziet de concurrentie voorlopig dus alleen maar uitlopen.

Als je dit zo leest dan zou een overname van een van de twee andere partijen natuurlijk dé oplossing zijn voor Microsoft om haar positie in de Smartphone Markt te versterken. Omdat het opkopen van Symbian niet echt een haalbare optie is, ik zie het namelijk niet gebeuren dat Nokia, Samsung en de andere fabrikanten die zwaar leunen op het Symbian OS voor hun toestellen dat toe zouden staan, lijkt een overname van RIM  dus de enige manier voor Microsoft om haar marktpositie te verstevigen.

Persoonlijk denk ik niet dat dit zal gebeuren, maar je weet natuurlijk nooit hoe een koe een haas vangt en Microsoft is wel een grote, krachtige en rijke koe ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.