Accessoires
14 december 2008 - Ron Smeets

Sleutel tegen bellen tijdens het rijden

Een nieuwe uitvinding van onderzoekers van de Universiteit van Utah zou in de toekomst ervoor moeten zorgen dat bestuurders niet meer mobiel kunnen bellen tijdens het rijden.

Het gaat om de Key2SafeDriving, een nieuwe contactsleutel met Bluetooth technologie die de telefoon van de bestuurder in 'Car Mode' (vergelijkbaar met de Vliegtuig modus) zet op het moment dat de auto gestart wordt. Vanaf dat moment kan het toestel niet meer gebruikt worden om te bellen of SMS-en.

Omdat steeds meer onderzoeken uitwijzen dat bellen, zowel hands-on als -free, tijdens het rijden de bestuurders van voertuigen teveel afleidt, soms met fatale gevolgen, zal de Key2SafeDriving ook geen onderscheid maken tussen het handmatig of via een carkit bellen. Eenmaal ingeschakeld werkt het toestel helemaal niet meer totdat de auto weer stil staat en de sleutel uit het contact gehaald wordt. Het bellen van noodnummers (112) zal overigens wel altijd mogelijk zijn.

Mocht je tijdens het rijden toch gebeld worden dat zorgt het systeem ervoor dat de beller direct doorgeschakeld wordt naar de voicemail (indien ingeschakeld) en/of een SMSje ontvangt met daarin de tekst. "I ben momenteel aan het rijden en bel je terug als ik op mijn bestemming aangekomen ben".

Of een dergelijk systeem kans van slagen heeft zal de tijd moeten uitwijzen. Het feit dat de beveiliging ingebouwd wordt in de contactsleutel van een auto betekent in ieder geval dat ook de autofabrikanten zullen moeten meewerken. Daarnaast zal iedere bestuurder natuurlijk zijn eigen autosleutel moeten hebben.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.