Nieuws
20 november 2007 - Mark

Sleur-en-pleur Bluetooth bestandsuitwisseling

De zogenaamde ‘Drag-and-drop’ feature (vrij vertaald: sleur-en-pleur) voor het verplaatsen of kopiëren van bestanden is ooit door Apple voor het eerst toegepast en tegenwoordig iets dat elk Operating System ondersteund.

Sony Ericsson werkt momenteel aan een variant op dit thema dat het mogelijk moet maken om op dezelfde manier via Bluetooth bestanden uit te wisselen tussen (smart)phones. De Zweeds-Japanse toestelmaker koppelt in deze uitvinding de technologie van NFC (Near Field Communication) met die van Bluetooth en heeft hierop inmiddels al patent aangevraagd.

De werking is zo simpel als dat het lijkt, met dien verstande dat, dankzij het toepassen van NFC het pairen van toestellen niet meer nodig is. Het is nog puur een kwestie van het bestand selecteren op het verzendende toestel (X) en het met je vinger naar de rand van het display te slepen.

Bij de verzender (toestel X) verschijnt dan de vraag of je het bestand naar toestel Y wilt versturen dat zich natuurlijk wel binnen het bereik van de verzender moet bevinden. Na het bevestigen van die vraag verschijnt vervolgens op het ontvangende toestel (Y) de bekende melding met de vraag of het bestand geaccepteerd mag worden en klaar is Kees.

Handig, maar ik ben benieuwd hoe het werkt als je in een ruimte bent waar meerdere toestellen aanwezig zijn. Je zult dan, denk ik, eerst het juiste toestel uit een lijstje moeten selecteren of zo.

De afbeelding hierboven toont een kleine schematische weergave van de werking van de uitvinding.Gerelateerde links:
Caen test RFID betaalsysteem voor GSM's
NFC Pilot in Caen goed op dreef
SIMkaarten die met apparaten communiceren
Bluetooth versie 2.1 komt eraan
UWB maakt van Bluetooth de nieuwe WiFi
Sony Bluetooth Headsets met Auto Pairing
Over de auteur: Mark