Toestellen
04 december 2006 - Chris Bannink

Slechts 10 van de 46 camphones presteren goed

Het decembernummer van de Consumentengids staat 8 pagina’s lang in het teken van mobiele telefonie. Er zijn 55 mobieltjes onderzocht, waarvan 46 een camera hadden. Er zijn foto’s gemaakt met daglicht, kantoorverlichting en gedimd licht.

Het resultaat is volgens de Consumentenbond "bedroevend". Slechts 10 van de 46 toestellen hebben een camera die goed presteert, en al deze toestellen vallen in het duurderde segment. Een goedkope gsm met een goede camera werd in hun test niet aangetroffen

Er zijn 3 testcategorieën gemaakt van mobieltjes. Nokia is in de categorie simpele toestellen (o.a. geen camera) Beste Koop geworden met zowel de 6030 als de 3120. In de categorie camphones (zonder bruikbare muziekspeler) is ook weer Nokia met de 6101 (€150) de Beste Koop. Opvallend omdat de camera in dit mobieltje een resolutie heeft van slechts 0,3 megapixel.

De Sony Ericsson Z530i staat in deze categorie bovenaan en is in mijn ogen met een prijs van 170,- een beter alternatief dan de 6101.

De prijs van mobieltjes is overigens ook een beetje achterhaald. Behalve dat het ding zelf gratis is krijg je er vaak nog een i-pod, playstation of LCD TV bij kado.

Opvallend slecht uit de test komen onder andere de prijzige N9500 communicator en de N8800. Ook de LG KG800 Chocolate scoort zeer matig. Jammer dat er geen punten voor design gegeven worden bij de Consumentenbond; dan had de Chocolate hoge ogen gegooid.

De categorie toestellen die mobile cowboys watchers meer zal interesseren is die van camphones met o.a. een bruikbare muziekspeler. Deze hebben ook veel betere camera’s en vrijwel allemaal een goede PIM functie.

De Sony Ericsson W300i loopt hier weg met het Beste Koop predicaat. Opvallend dat deze veel beter getest is dan zijn duurdere opvolgers de W700, de W810i en de K800i.

Behalve Beste Koop heeft Sony Ericsson ook de poedelprijs voor de allerlaagste testscore (van alle categorieën zelfs) met haar K610i. Nog niet genoemde fabrikant is Samsung, die op een enkele uitzondering na (SGH-X640) allemaal goed presterende modellen heeft. Motorola en Siemens scoren duidelijk onder het gemiddelde.Gerelateerde links:
Consumentenbond met KPN om tafel over VoIP klachten
Meer camphones dan gewone mobieltjes in Engeland
Aantal camphones verdubbelt de komende 4 jaar
De 10 beste goedkope MP3 spelers
Sony 'Mulan' wordt de W300i
Content partijen willen OPEN mobiel internet
Consumentenbond lanceert ConsumentAlarm
Over de auteur: Chris Bannink