Nieuws
01 november 2005 - Ron Smeets

Slachtoffers GSM straling kunnen naar de rechter

Het Amerikaanse Hoge Gerechtshof heeft maandag het verzoek van enkele Telco's afgewezen om de 5 ingediende rechtzaken waarin slachtoffers van GSM-straling genoegdoening eisen niet ontvankelijk te verklaren.

Dit betekent dat de weg naar de rechter nu open ligt en dat bedrijven als Nokia, Cingular en Motorola de kans lopen veroordeeld te worden voor geleden (gezondheids)schade, het bewust achterhouden van informatie dat GSM straling gezondheidsrisico's met zich meebrengt en het vergoeden van head-sets en andere middelen die de directe invloed van GSM straling kunnen verminderen.

Vorige week liep een Californische rechter al vooruit op de verwachte beslissing van het Hoge Gerechtshof door een schadevergoeding toe te kennen aan een vrouw die een hersentumor opgelopen had.

Hoewel wereldwijd de meningen over de schadelijke gevolgen van GSM straling nog verdeeld zijn van 'totaal onschadelijk' tot 'extreem gevaarlijk' zou de gekte van letselschade advocaten in de VS wel eens kunnen leiden tot de taferelen die de tabaksfabrikanten de afgelopen jaren meegemaakt hebben. Als dat gebeurt dan zal dat zeker gevolgen hebben voor de prijzen van toestellen en abonnementen in de VS.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.