Nieuws
13 december 2005 - Gerben Mak

SIMkaarten die met apparaten communiceren

De Italiaanse mobiele operator TIM heeft de primeur om als eerste SIMkaarten te introduceren, die mobiele telefoons laten communiceren met andere huishoudelijke apparaten zoals tv settop boxes, PC's en dergelijke. De nieuwe Z-SIM is een exclusiviteit van TIM, en zal volgend jaar worden uitgerold. De kaart gebruikt een Near Field Communication technologie (NFC) waarmee alle TIM toestellen, die uitgerust zijn met eenzelfde SIM, met elkaar kunnen communiceren met een druk op de speciale toets.

Zodra SIM kaarten zijn gepaard, kan de telefoon worden gebruikt om bepaalde toepassingen in huis te bedienen, zoals verwarming, verlichting, PC, etc. Als bijvoorbeeld de settop box van de tv ook is uitgerust met dezelfde technologie, kan bijvoorbeeld op afstand tv content worden aangekocht via het mobieltje. TIM ontwikkelt nieuwe betaalmethoden, waarmee klanten kunnen betalen voor content op mobiel of gewoon televisie, door middel van de nieuwe SIM. Uiteraard werkt de technologie zowel binnenshuis als op grotere afstand.

Het is zelfs mogelijk volgens TIM om het systeem te koppelen aan analoge, bestaande systemen zoals ticketing, parking en tolwegen. De beveiliging van Z-SIM is zodanig geregeld dat ongeoorloofde toegang vrijwel onmogelijk is. Het combineert de nieuwe NFC communicatie technologie met de bestaande SIM kaart authenticatie en identificatie standaarden, inclusief unieke PIN codes e.d. Daarom zegt TIM in staat te zijn een zeer veilige en efficiënte betaalmethode te kunnen bieden.

TIM en Telecom Italia R&D zouden een patent hebben verkregen op de beschreven technologie.

TIM and the Telecom Italia R&D center in Turin have achieved a world first by building this new radio technology into mobile telephone SIM cards, and hold a patent on the technology.

Over de auteur: Gerben Mak