Nieuws
14 april 2015 - Ron Smeets

Sharp onthult eerste 4K smartphone display Het 5.5 inch cherm heeft een pixeldichtheid van maar liefst 806ppi

Ruim een half jaar geleden sprak Sharp al de ambitie uit om in 2016 de eerste 4K schermen voor smartphones te willen gaan uitleveren. Welnu, onlangs heeft de Japanse fabrikant het eerste exemplaar onthuld. Het is een 5.5 inch IZGO scherm met een resolutie van 3840 x 2160 pixels (Ultra HD) en een pixeldichtheid van 806ppi.

Het scherm zal volgend jaar, 2016 dus, in productie genomen worden. Wanneer de eerste smartphones met een 4K scherm op de markt komen is nog niet bekend, maar voor die tijd zijn er nog wel wat uitdagingen die opgepakt moeten worden. De warmte die van een dergelijk scherm, en de processor die het aan moet sturen, afkomt bijvoorbeeld. Maar ook het stroomverbruik. De huidige 3000 (en daaromtrent) milliampère accu's hebben met QHD schermen en octa core processors al moeite om een toestel langer dan één dag 'aan de praat te houden'.

In hoeverre een 4K display met die geringe afmetingen een zichtbare verbetering zal zijn voor het kijkplezier op een smartphone is ook nog maar de vraag. Er wordt her en der zelfs nog getwijfeld aan de meerwaarde van QHD (2560 x 1440) ten opzichte van full HD (1920 x 1080). Als je ze naast elkaar legt is het verschil duidelijk zichtbaar natuurlijk. Dat zal bij het verschil tussen 4K en QHD ook wel zo zijn. Enfin, iets om letterlijk naar te kijken als de eerste demo displays beschikbaar komen.

Overigens gaf Sharp bij de presentatie van het 4K al aan niet te zullen 'stoppen' met de ontwikkeling van ultra high-res smartphone schermen. Er wordt al gewerkt aan de ontwikkeling van een 8K scherm (7680 x 4320). Waarschijnlijk heb je daar, met de huidige technologie, dan wel een auto-accu voor nodig ;)

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.