Reviews
20 december 2018 - Luc Meijs

Sharp Aquos D10, een review met Japans tintje Het Japanse bedrijf waagt een poging op de Europese smartphonemarkt

Sharp Corporation (kortweg Sharp) klinkt sommigen misschien bekend in de oren. Zo gaan er waarschijnlijk wel wat bellen rinkelen bij het noemen van Sharp monitoren, televisietoestellen en rekenmachines, Oh ja: de Sharp pencil, die was er ook nog. Maar een Sharp smartphone? Dat zegt de meesten helemaal niks. Een gewaagde zet dus voor dit bedrijf, zeker op de Europese smartphonemarkt die voornamelijk door andere Aziatische giganten gedomineerd wordt. Tijd om een kritische blik te werpen op een toestel met Japans tintje: de Sharp Aquos D10, ofwel de Sharp Aquos D10 スマートフォン.
 

Een scherp uiterlijk
 
De Sharp Aquos D10 heeft een opvallend uiterlijk, namelijk een compact design met een extreem spiegelend effect. Dit gepolijst effect is tevens het eindproces voor een katana, een Japans zwaard. Hierop wordt dan ook bij de marketing van dit toestel gemikt. Het design bestaat uit een metalen frame waarop het scherm mooi aansluit, plus wat koperen tinten rondom de fysieke knoppen en vingerafdrukscanner. De glazen voor- en achterkant zijn extreem vingerafdrukgevoelig, wellicht meer dan andere toestellen vanwege het spiegelende effect. Het toestel voelt zeer degelijk aan, toch zijn er ook wat minpunten te noemen. Het meest merkwaardige is de ‘’camera bult’’ op de achterkant van het toestel, hier is naar mijn mening niet zo goed over nagedacht als over de rest van het design. Je ziet ook dat de glazen achterkant hier niet overloopt in die van de camera, door dit oneven overloop blijven hier vaak stofdeeltjes uit je broekzak of andere kleding in hangen. Minpuntje dus. Rondom het metalen frame vinden we de standaard power button, volume knoppen, simtray en speakers. Het toestel beschikt over een USB-C poort maar heeft helaas geen 3.5mm jack aansluiting, Sharp is wel zo aardig en levert een standaard C naar jack dongle mee in de doos.
 

Gebruikerservaring en speciale features
 
Sharp maakt bij dit toestel gebruik van een eigen user interface, namelijk van Sharp UI. Deze UI werkt lekker snel en heeft tijdens mijn gebruik geen haperingen of crashes vertoond. De interface komt in de buurt van een stock Android ervaring maar dan met veel grotere iconen. Het scherm van de Sharp Aquos D10 is een van de mooiere LCD schermpjes die ik gezien heb. De kleurweergave komt goed over en alle content wordt scherp weergeven op het 5.99 inch scherm. Het betreft hier een FHD+ resolutie van 2160x1080 pixels met een 18:9 verhouding, het toestel heeft volgens Sharp een screen to body ratio van 91% en dit is ook terug te zien in de minimale bezels rondom het scherm. Sharp heeft ervoor gekozen om mee te gaan met de notchtrend, in deze notch zit de selfiecamera verwerkt en een speakergrill. Onderin het toestel naast de laadpoort vind je de standaardspeaker voor muziek, deze klinkt wel hard maar niet al te gedefinieerd. Ik vond het dan ook prettiger om via oortjes bepaalde content en muziek te luisteren. Met de selfiecamera kun je bij de Sharp Aquos D10 gebruikmaken van face unlock. Dit werkt vlot en is, voor zover ik heb kunnen testen, niet makkelijk te misleiden. Buiten deze face unlock heeft de Aquos D10 ook een vingerafdrukscanner ter beschikking. Deze werkt prima maar is zeker niet de snelste op de markt. Sharp heeft een paar leuke extra features in het toestel zitten. In de ‘’special settings’’ staat een functie Somatosensory motion, hierin kun je een aantal instellingen toepassen zoals double tap to wake, tri finger screenshot, tri finger switch app. Dit zijn leuke toevoegingen voor gebruikers die hier fan van zijn. Er zijn verder weinig overtollige apps of functies geïnstalleerd waardoor het een overzichtelijk en vooral fijn te gebruiken systeem is.
 

Tech specs en camerakwaliteit
 
Onder het spiegelende uiterlijk van de Sharp Aquos D10 vinden we een Snapdragon 630 Octa-core processor met 4GB werkgeheugen en 64GB opslag. Een mid-range processor met genoeg werkgeheugen en opslag om het toestel soepel te laten werken, die bovendien hier iets sneller dan standaard presteert. Het interne geheugen is uitbreidbaar met een microSD kaart tot 128GB, voor degene die de ruimte nodig hebben. De interne accu is nog een minpuntje in mijn ogen, Sharp heeft namelijk ervoor gekozen om een 2900mAh accu te plaatsen in de Aquos D10. Dit is geen grote accu en, hoe zuinig je processor ook mag zijn, deze accu is niet geschikt voor de intensieve gebruiker. Het einde van de dag haalde ik dan ook nauwelijks met deze accu. Een powerbank is dus een must wanneer je dit toestel aanschaft. Ik had het al kort over de ‘’camera bult’’ van dit toestel, deze herbergt een dubbele camera van 12 + 13 megapixels met dubbele optische zoom. De camera schiet mooie plaatjes en op het beeldscherm komen de kleuren en texturen scherp en duidelijk naar voren. Ook de optische zoom werkt prima tot het punt waar digitale zoom het overneemt, hier worden foto’s beduidend minder van kwaliteit. De selfiecamera is een 16 megapixel shooter die ook prima uit de test komt. De camera heeft genoeg opties om je foto zo perfect mogelijk te maken, zo beschikt de camera app over HDR, Beauty mode, Pro mode en portrait/bokeh mode. Bij portretmodus heeft de camera helaas vaak moeite om een mooie uitlijning voor bokeh effect te creëren, aan deze functie mag nog wat gesleuteld worden. Video’s maken met de Sharp Aquos D10 kun je in 2160p@30fps, echter staat deze daar niet standaard op ingesteld. Dit moet je zelf even aanpassen in de camera app.
 
Ik heb de Sharp Aquos D10 zelf een maand gebruikt en ik ben positief verrast door dit merk dat totaal niet bekendstaat om hun smartphones. Het mag gezegd worden dat het (op de bult na) een mooi toestel is van meer dan degelijke bouwkwaliteit dat nog wel eens goed in de smaak kan vallen bij consumenten die geen grote smartphone willen. De Aquos heeft ondanks zijn 5.99 inch scherm een compact formaat en voelt kleiner aan dan menig andere smartphone. Helaas is niet alles positief aan het toestel van Japanse afkomst, de matige accuduur en het toch forse prijskaartje staan het toestel in de weg om echt een groot publiek te bereiken. Ook het updatebeleid is een struikelpunt, het is nog maar de vraag wat we kunnen verwachten van een fabrikant als Sharp die met dit toestel relatief nieuw in Europa opereert. Met een prijskaartje van €400 euro is het een toestel waar veel mensen over zullen twijfelen of deze een meerwaarde heeft tegenover een Nokia 7 Plus of een Honor 8X bijvoorbeeld, hier krijg je meer voor minder namelijk. Voor iemand die een niet al te groot toestel zoekt met een goede camera en niet te veel features plus een modern uiterlijk is de Sharp een mogelijke overweging. Echter: persoonlijk zou ik wachten tot het prijskaartje onder de €300 euro zakt.
 
Als Sharp besluit om hun smartphone carrière verder te pushen in Europa zeg ik tegen de fabrikant: 頑張ってください (“doe alsjeblieft je best”)
 
Design en bouwkwaliteit: 8.0
Specificaties: 6.5
Camera: 7
UI en OS: 7
Accu: 6
Prijs: 6
 
De Sharp Aquos D10 scoort een 6.8 op de schaal van Mobile Cowboys. Hieronder staan nog enkele foto’s die ik gemaakt heb met het toestel.