Nieuws
05 juni 2015 - Ron Smeets

Selfies maken en videobellen doe je liever ook op een P Welke smartphone activiteiten voer jij zoal uit tijdens het rijden?

Het lijkt er op dat de campagne 'Facebooken, Twitteren, Appen en emailen doe je op een P' binnenkort uitgebreid kan worden met 'Selfies maken, Instagram'en en videobellen'. Een enquete in de VS, gehouden onder ruim 2000 autorijders die ook een smartphone hebben heeft daar namelijk uitgewezen dat sms'en nog steeds op de eerste staat van activiteiten die tijdens het rijden gedaan worden, maar het maken van Selfies en videobellen wordt ook steeds populairder bij chauffeurs.

Van de ondervraagde Amerikaanse automobilisten gaf 10% toe dat ze wel eens videobellen tijdens het rijden en 17% zegt selfies te maken. Zoals gezegd, sms'en blijft verreweg de meest populaire activiteit onder chauffeurs; 61% zegt zich daar wel eens schuldig aan te maken. Emailen staat op de tweede plek (33%) gevolgd door Internetten (28%) en Facebook (27%). Ook het gebruik van de relatief nieuwe sociale netwerken rukt op. Instagram en Snapchat worden al door meer dan 10% van de rijdende Amerikanen ook achter het stuur bijgehouden.

Omdat ik er niet van uit ga dat smartphone gebruikers zich hier, in het op bepaalde gebieden (zoals internet en social media) toch redelijk veramerikaniseerde Nederland, heel veel anders gedragen is het wellicht een goed idee om de 'Doe je op een P' campagne uit te breiden. Zeg het maar... wat doe jij zoals tijdens het autorijden? Ben jij de voorbeeldige chauffeur die z'n smartphone niet aanraakt in het verkeer? Of zit jij ook wel eens met je smartphone in de hand vanalles te checken, videobellen en selfies te maken?

Reageer maar! Ik zal beginnen met een bekentenis van iets ik wel eens doe tijdens het rijden. Het betreft geen hands-on activiteit dus in die zin is het niet strafbaar, maar het kan wel afleiden als je niet heel goed uitkijkt... TV Kijken. Voornamelijk in de file, maar ook wel eens onderweg. Ik moet wel zeggen dat ik dan vooral luister en kijk zoals je dat ook doet naar het scherm van je navigatie. Zijdelings, half, af en toe ;) Maar dan nog. Ik weet dat het misschien niet heel erg verstandig is en toch doe ik het.

Onderzoek via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.