Geruchten
08 november 2011 - Ron Smeets

Security chef Apple weg om twee 'verloren' iPhone prototypes

De afgelopen dagen dook op verschillende (nieuws)sites het bericht op dat het hoofd van de beveiliging van Apple, John Theriault, het bedrijf (gedwongen) zou hebben moeten verlaten vanwege een aantal lekken in de beveiliging onder zijn verantwoordelijkheid.

Daarbij doelt men op het 'verliezen' of kwijtraken, in anderhalf jaar tijd, van twee iPhone prototypes. Het bericht over het vertrek van Theriault, om bovengenoemde reden, werd door 9to5Mac wereldkundig gemaakt en later bevestigd door AllThingsD, een doorgaans welingelichte bron als het gaat om Apple nieuws.

Hoewel velen, en ook ik, nog steeds denken dat de eerste zaak van het 'gevonden iPhone prototype een vooropgezette, en misschien wel een beetje uit de hand gelopen, publiciteitsstunt was, is het vertrek van Theriault, en vooral de reden, wel bijzonder te noemen.

De afgelopen anderhalf jaar is Apple dus twee keer (uitgebreid) in het nieuws gekomen vanwege 'verloren' iPhone prototypes. De eerste keer ging het om een demo van de iPhone 4 die in handen van Gizmodo gekomen was en waarvoor Apple zelfs een politie inval bij een van hun redacteuren liet organiseren. Velen denken (nog steeds) dat deze hele zaak een vooropgezette publiciteitsstunt was.

Enkele weken geleden doken wederom geruchten op van een verloren iPhone prototype. Dit keer zou het gaan om een iPhone 5 demo model. Inmiddels weten we dat het dus de iPhone 4S geworden is. Overigens dacht Apple dat prototype getraceerd te hebben met behulp van de (nieuwe) 'Find my iPhone' service. Helaas bleek de lokatie die daarmee 'gevonden' werd als de plek waar het toestel zich zou bevinden, niet te kloppen.

Een vreemd verhaal. Theriault is inderdaad weg bij Apple, maar of dat inderdaad is vanwege de twee verloren prototypes, daarover wordt door Apple, en Theriault zelf, vooralsnog in alle toonaarden gezwegen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.