Nieuws
18 oktober 2010 - Richard Otto

Schokkend! 50% van Call TV donatie voor Afrika komt niet aan

Call TV is weer terug op televisie. Enkele jaren geleden werden de belspelletjes nog van de buis gehaald, doordat ze niet voldeden aan de Wet op kansspelen. Ook bij de consumentenbond regende het klachten en door velen werd er zelfs over oplichting gesproken. RTL laat Call TV in een gewijzigde vorm echter terugkomen op de televisie. Vanaf nu kun je het goede doel steunen. Wat niet direct na voren komt is dat gemiddeld 50% aan de strijkstok van de operators blijft hangen!

Bij het sms'en kun je 90 eurocent doneren aan Oxfam Novib. Op de website op de actievoorwaarden-pagina  staat te lezen dat gemiddeld 45 eurocent bij de operator blijft hangen. Dit is exclusief je reguliere telefoonkosten, dus gemiddeld gaat er zelfs nog minder dan 50% naar het goede doel!
Dat Telecom Operators maar een beperkte ‘kick-back fee’ van een premium sms teruggeven is niet nieuw. Aangezien het hier niet om een gezamenlijke actie gaat zoals Giro 555 is de druk bij de operators niet zo groot om deze kick-back aan te passen.

Nog even voor de duidelijkheid: Ik heb Oxfam Novib en de steun aan arme landen zeer hoog zitten en het is zeker niet mijn bedoeling om deze organisatie in een kwaad daglicht te stellen. In 2006 heb ik als vrijwilliger geholpen in het contactcenter voor de speciale aflevering van RTL4-programma Koffietijd, waarin steun werd gevraagd voor Cordaid Mensen in Nood. Kijkers konden toen gratis naar een telefoonnummer bellen om een donatie doen. Deze donatiewijze en programma-concept is mijn inziens betrouwbaarder.  


Het is onbegrijpelijker dat RTL en Oxfam Novib zich liëren aan dit verguisde TV-programma en voor deze premium sms dienst hebben gekozen ipv een regulier gratis telefoonnummer.  In de nabije toekomst zullen er gelukkig nieuwe manieren van mobiel doneren worden geïntroduceerd, waar de donatie niet aan de strijkstok blijft hangen.

Over de auteur: Richard Otto