Concepten
17 juni 2013 - Redactie MobileCowboys

Scherm als zonnepaneel om telefoon op te laden

Het is het grootste oppervlak van de hedendaagse telefoon of tablet, het scherm. Als je dat scherm dan als zonnepaneel kan gebruiken om je tablet of telefoon op te laden heb je er dus dubbel gemak van. Het Franse Sunpartner heeft 'scherm' ontwikkeld voor onder andere tablets en telefoons dat van licht, energie kan maken.

Met de komst van steeds groter wordende telefoons en tablets neemt ook de energie consumptie van de apparaten toe en hoewel sommige fabrikanten er niet voor terugdeinzen om steeds grotere toestellen te maken zijn er ook fabrikanten die vasthouden aan een bepaalde afmeting van het scherm. Punt blijft dat we steeds meer kunnen doen met onze mobieltjes en daardoor hebben we ook betere batterijen nodig. Er zijn in het verleden wel vaker toepassingen bedacht waarbij zonne-energie gebruikt werd op toestellen op te laden, bijvoorbeeld de Puma telefoon van Sagem, de LG POP GD510, of de Samsung E1107 Crest Solar maar die konden op weinig enthousiastme rekenen.
solar-screens1
In het Franse Aix-en-Provence staat het laboratorium van Sunpartner waar knappe koppen het inmiddels voor elkaar hebben gekregen om een zonnecellen te ontwikkelen die in het scherm zit. Het prototype waarmee het bedrijf naar buiten treed heeft een doorzichtigheid van 90 procent waar het menselijke oog geen hinder van heeft bij het kijken naar het scherm. De 500 microns dunnen laag kan op dit moment maximaal 5.8 milliwatts per vierkante centimeter aan energie opwekken. Wysips wat staat voor "What You See Is Photovoltaïc Surface" is in een 3.7 inch TFT LCD touchscreen (39 cm2) Windows Phone toestel geplaatst en kon daardoor twee tot vier minuten extra bel tijd te genereren als het toestel (en dus scherm) 10 minuten in de volle zon ligt. Het bedrijf wil die 10 minuten aan het eind van 2014 terugbrengen naar 1 minuut.
Scherm%20als%20zonnepaneel
Inmiddels 30 patenten op hun technologie toegekend gekregen en is met een aantal fabrikanten in gesprek om deze technologie ook daadwerkelijk toe te passen.
Nokia schijnt één van de fabrikanten te zijn die serieus interesse heeft om deze technologie in haar toestellen in te bouwen maar het is nu nog niet duidelijk wanneer we dat kunnen verwachten, daarom tot die tijd het onderstaande filmpje ;)

Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl