Nieuws
21 april 2008 - Ron Smeets

Schaker 'spiekt' via SMS tijdens toernooi

De Iranese schaker M. Sadatnajafi die het tijdens het Dubai Open Chess toernooi moest opnemen tegen de Chinese grootmeester Li Chao is gepakt nadat hij via SMS adviezen ontving van een vriend die de wedstrijd online via webcast volgde.

Na de 10e zet viel de GSM van M. op de grond en toen de officials zijn toestel controleerden, het was immers niet toegestaan een mobieltje te gebruiken tijdens de wedstrijden, vonden ze enkele SMSjes met daarin de zetten die de Iranier tot dusver uitgevoerd had.

Behalve dat hij per direct gediskwalificeerd werd voor verdere deelname aan het toernooi in Dubai mag M. ook nog een sanctie verwachten van de internationale schaakbond FIDE die het incident momenteel onderzoekt en zich beraadt op verdere stappen.Gerelateerde links:
Schaker fraudeert met Bluetooth headset
Mobiel schaken met Gary Kasparov
Mobieltjes oorzaak stijging spiekgedrag
Spieken met je GSM
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.