Nieuws
06 augustus 2010 - Ron Smeets

Saudi Arabische telco's blokkeren BlackBerry service UPDATE

Eerder deze week, en vanochtend, leek het er nog op dat de Arabische dreigementen om de BlackBerry services te blokkeren als de Canadezen de lokale autoriteiten geen toegang gaven tot de versleutelde gegevens niet uitgevoerd werden. Sowieso liep het ultimatem in Saudi Arabië pas op 11 Oktober af.

Inmiddels komen er steeds meer berichten binnen dat BlackBerry's in Saudi Arabië vanaf het middaguur (lokale tijd) geen emails en IM's meer kunnen ontvangen en versturen.

Dit is een behoorlijke tik voor RIM. Men dacht namelijk nog volop in onderhandeling te zijn over de voorwaarden. Het wordt nu afwachten hoe deze zaak zich politiek en in de praktijk verder ontwikkeld en of de andere landen (Indonesië, de Verenigde Arabische Emiraten en Libanon) hun dreigementen nu ook sneller kracht bij zetten.

UPDATE (20u40): Schijnbaar is de service, na ongeveer vier uur offline of geblokkeerd te zijn geweest, weer up and running in Saudi Arabië, zo meldt de BBC. De vraag is nu of dit daadwerkelijk een actie van de Saudische overheid was of gewoon een storing of geplande downtime voor werkzaamheden. Dat laatste lijkt onwaarschijnlijk, zo midden op de dag. Er wordt ook gespeculeerd over een mogelijke 'work-around' van RIM waardoor de service weer functioneert. In dat geval zou het betekenen dat de blokkade van de Saudische overheid nog steeds actief is maar dat de Canadezen ze (voorlopig) weer te slim af zijn.

Wordt ongetwijfeld (wederom) vervolgd!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.