Nieuws
08 september 2005 - Ron Smeets

Satelliet GSM business winstgevend na ramp

Afgelopen weekend werd al duidelijk dat de satelliet telefoon zo ongeveer de enige werkende vorm van moderne communicatie is, en nog lange tijd zal zijn, in het rampgebied van Orkaan Katrina.

Vandaag meldt een van de marktleiders, Iridium, zelfs dat het in een klap een winstgevend bedrijf is geworden en nu serieus nadenkt over een beursgang.

Een klassiek geval van 'de een z'n dood'? In het artikel op Wired wordt overigens wel gewaarschuwd voor al te veel optimisme. Natuurlijk wordt er momenteel veel meer gebruik gemaakt van Satelliet telefoons dan voor de ramp, maar dat is met name door hulporganisatie's en overheden.

De verwachting is niet dat de consument nu ineens massaal Satelliet Telefoons en -abonnementen gaan afsluiten voor het geval dat er een ramp bij hun gebeurd. De kosten, zo'n 1000 tot 1500 dollar voor een gemiddeld toestel en ca. 1 dollar per belminuut, zullen voorlopig de drempel voor massaal gebruik nog wel even hoog houden.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.