Nieuws
07 november 2014 - Ron Smeets

Samsung's smartphone marktaandeel fors onderuit Het Chinese Xiaomi stormt de top drie binnen

Samsung heeft met de bekendmaking van de omzet- en winstcijfers over het derde kwartaal van 2014 al bevestigd dat het ze even niet meer zo heel erg voor de wind gaat. Uit marktonderzoek van IDC blijkt dat de Koreaanse fabrikant in Q3, vergeleken met een jaar geleden, maar liefst 8.7% van haar smartphone marktaandeel is kwijtgeraakt. Verkocht Samsung een jaar geleden nog 85 miljoen smartphones in het derde kwartaal, dit jaar waren dat er nog 'maar' 78.1 miljoen.

Daarmee zijn de Koreanen nog altijd verreweg de marktleider met 23.8%, maar het verschil met de nummer 2, nog altijd Apple met 12% is een heel stuk geslonken. Vorig jaar lag het marktaandeel van beide concurrenten respectievelijk op 32.5 en 12.9%. Ook Apple verloor dus 0.9% van haar marktaandeel, maar de Amerikaanse fabrikant zag de toestelverkopen nog wel stijgen van 33.8 naar 39.3 miljoen. Simpel gerekend werden er 10 miljoen nieuwe iPhones (6, 6 Plus) verkocht en daalde de vraag naar de oudere modellen met 9.5 miljoen.

De grote winnaar van dit moment is het Chinese Xiaomi, makers van de Mi4. Die verkochten het afgelopen kwartaal ruim drie keer zoveel smartphones als een jaar geleden; 17.3 miljoen. Daarmee stijgen ze meteen naar de derde plek. Lenovo (nu eigenaar van Motorola, en over een paar maanden misschien ook van BlackBerry) en LG verkochten ook flink meer toestellen en maken de top 5 vol. En Huawei? Die vallen op dit moment buiten de Top 5 dus.

Het toeaal aantal verkochte smartphones steeg in een jaar tijd met ruim 25% naar 327.6 miljoen toestellen. Opvallend is dus wel dat de goedkopere fabrikanten flink groeien en dat de merken die het moeten hebben van high-end smartphones (prijskaartjes boven de 400 Euro) het langzaam maar zeker moeilijker krijgen. Een trend die overigens al geruime tijd zichtbaar is. Goedkopere toestellen (tussen de 200 en 400 Euro) doen tegenwoordig, qua specs en bouwkwaliteit, niet meer echt onder voor hun duurdere concurrenten.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.