Nieuws
24 augustus 2010 - Marc Wielaert

Samsung's Galaxy Tab (snel) in beeld!

Op 2 september zal Samsung tijdens de IFA in Berlijn de Galaxy Tab lanceren. En voor wie dat gemist had of niet kan wachten op méér informatie, heeft Samsung de wereld vandaag verrast met een "teaser" op de eigen website en natuurlijk YouTube. De screenshots gaan razendsnel, dus misschien is het aardig om er eens een aantal te bevriezen? Hieronder kan je Samsung's sneak preview eens rustig bekijken.

Veel mensen noemen het bij voorbaat al 'n mogelijke "iPad killer". Maar kies je voor het Apple OS, dan kies je voor de iPad, want andere smaken zijn er nu eenmaal niet. Ga je niet per sé voor de zo gelikte Apple interface, dan verschijnen er steeds meer alternatieven op andere besturingssystemen. Waaronder deze Galaxy Tab van Samsung op Android 2.2.

Voor de duidelijkheid: alle afbeeldingen van deze blog zijn afkomstig uit het filmpje dat Samsung vandaag openbaar maakte. Die worden voor het merendeel in chronologische volgorde weergegeven. De promo zelf staat helemaal onderaan dit bericht.

In het menu zie je om te beginnen hierboven hoe Samsung "AllShare" centraal stelt, een optie die je ook in de Galaxy S vindt om je multimedia-apparatuur draadloos met elkaar te verbinden. Verder zie je de eigen Samsung browser die je ongetwijfeld zelf kunt vervangen door die van Opera of 'n andere browser waar je aan gewend bent. Ik was even verrast door het c'tje boven het icoon dat de ontvangst weergeeft. Het duidt op het Amerikaanse CDMA, en daarom heb ik het in de praktijk nog niet eerder gezien. De accu is natuurlijk barstensvol, ook om half twee in de nacht (of vroege ochtend).

Vanzelfsprekend vestigt Samsung de aandacht op email- en chatmogelijkheden. Niet dat iemand zou vermoeden dat het níet kan, maar het is in het huidige leven zo´n elementaire behoefte geworden, dat het als vanzelfsprekend bovenaan staat bij de in het filmpje zo snelle weergave van de mogelijkheden van de Galaxy Tab.

Met één korte vingerbeweging in beeld is te zien dat ook Swype (uiteraard) niet ontbreekt op de Galaxy Tab. Nog niet zo lang geleden hadden maar weinig mensen ervan gehoord, maar Samsung heeft het als het ware in ons bewustzijn gepropt: don´t type it, Swype it. 

De agenda is volgens het in ´t filmpje erg kort getoonde plaatje verdeeld in tabbladen. Handig, lijkt me. Opmerkelijk is de wijze waarop de datum 10 september is omrand. Het is de vraag of dat op die manier in het toestel zelf kan worden weergegeven, maar het roept ook de vraag op of er 10 september iets speciaals te gebeuren staat? De Galaxy Tab wordt immers al op 2 september gepresenteerd. Zou Samsung kans zien om het toestel een week later al in de schappen te hebben liggen? Dat zou nogal een stunt zijn...

Een aantal beelden in het filmpje geeft aan dat Samsung de mogelijkheden van GPS en dergelijke graag onder je aandacht brengt. Daarbij vallen vooral de iconen op waarmee dat gebeurt: je kan blijkbaar heel snel switchen tussen de beschikbare "points of interest"

Het is makkelijker dan ooit om even het OS van je toestel te updaten, en het lijkt dus aannemelijk dat het mogelijk zal zijn om het nu zo hippe Android 2.2 straks te kunnen upgraden naar het dan zo vurig gewenste 3.0. Google's ontwikkelingsdrift is door producenten eigenlijk nauwelijks meer bij te benen, dus moeten ze de specs zo geavanceerd mogelijk maken. Of dat bij dit toestel ook het geval is, is niet te zeggen.

Mocht je het ontbreken van een camera aan de iPad een probleem vinden, de Galaxy Tab biedt 'm wel, getuige het filmpje dat vandaag online gezet is. Ik zou mezelf de nogal lijvige iPad niet als digitale camera zien gebruiken, maar goed - dat kan dus ook niet. Het is de vraag of het met de wat kleiner uitgevallen Galaxy Tab wel zo prettig werkt. Maar het kan, en dat is voor sommigen wellicht doorslaggevend.

Hieronder zie je hoe je de Galaxy Tab met één hand vast kan houden. Het oogt best stoer, maar je ziet meteen dat je het in de praktijk vermoedelijk niet zo vaak zult doen. Bij de veelgenoemde concurrent van Apple is het in ieder geval onmogelijk en geen van de iPad bezitters zou het willen omdat het scherm juist zo lekker groot is.

Als je als 'n baksteen valt voor het formaat van iPad's 9,7 inch display, dan is de Galaxy Tab al snel geen serieuze concurrent meer. Met een schermdiagonaal van 7 inch is hij 'n stuk kleiner. Het maakt de Galaxy Tab als gezegd wel eenvoudiger in één hand vast te houden (waar de iPad meer een schootmodel is) en hij is dus ook makkelijker mee te nemen in je school- of bureautas. Wie z'n zinnen toch al op een iPad gezet heeft, maakt zich daar natuurlijk helemaal niet druk over. Maar voor wie nog twijfelt kan het een punt van aandacht zijn.

En met het plaatje hieronder eindigt het teasing filmpje van Samsung. Twee september wordt de Galaxy Tab officieel ten doop gehouden in Berlijn. Zal het een dag zijn die de wereld zich zo zal herinneren als de presentatie van de iPhone of iPad? Vermoedelijk niet. Maar dat velen uitkijken naar een serieus alternatief voor de iPad lijkt me evident. Of Samsung met dit Android toestel dat gedroomde alternatief biedt lijkt niet waarschijnlijk, omdat het door z'n kleinere formaat toch een andere doelgroep aanspreekt. Niemand weet echter hoeveel mensen de iPad vanwege z'n formaat niet gekocht hebben...

Persoonlijk kijk ik reikhalzend uit naar Samsung's eerste Android alternatief. In hoeverre de markt dit toestel zal omarmen hangt uiteraard in hoge mate af van de prijs die Samsung ervoor vraagt. Daarover is tot nu toe niets bekend.

Maar hoe zit 't met jou? Zit je te wachten tot de prijs van de iPad zal dalen als de hype over z'n hoogtepunt heen is? Of taal je niet naar Apple's nieuwste kaskraker en wacht je juist op een alternatief als dit - of iets met Google Chrome of Windows 7?

Zoals beloofd de videopromo, met de voorbijflitsende screenshots ;-)

Over de auteur: Marc Wielaert