Toestellen
14 januari 2015 - Ron Smeets

Samsung Z1 met Tizen nu ook officieel gepresenteerd Ultragoedkope smartphone voorlopig alleen in India te koop

Vlak voor de Kerst was de eerste Tizen smartphone al min of meer gepresenteerd in India maar Samsung heeft de Z1 vandaag ook officieel onthuld. Voorlopig zal het toestel niet naar Europa komen. Daar wordt althans nog helemaal niets over gemeld. Niet dat we daar al te rouwig om hoeven te zijn want de Z1 is toch vooral een hele goedkope smartphone met bijpassende specificaties. Het prijskaartje ligt zo rond de 77 Euro; 5700 Indiase Roepies om precies te zijn.

Voor dat geld krijgen Indiërs die een Z1 kopen dan een toestel met een 4 inch WVGA display (800 x 480 pixels), een 1.2 GHz dual core processor met 768MB RAM, 4GB geheugen plus microSD optie (max 64GB), een 3.1 megapixel camera aan de achterzijde, VGA front camera en Tizen 2.3 OS. De volledige lijst met specificaties kun je hieronder bekijken.

De Samsung Z1 lijkt zowel qua specs als het prijskaartje veel op de eveneens vandaag gepresenteerde Lumia 435 van Microsoft. Ook dat is een compacte 4 inch smartphone met een besturingssysteem dat weliswaar al wat langer beschikbaar is op smartphones maar nog steeds wacht op een echte doorbraak (lees: succes en substantieel marktaandeel). Natuurlijk, Tizen is nieuw op smartphones, maar ook daarop wordt al jaren gewacht. Samsung is duidelijk nog altijd op zoek naar een goed alternatief voor Android zodat het haar klanten een keuze kan bieden. Met Bada is dat, behoudens wat kleine successen in sommige landen, waarvan Frankrijk enkele jaren geleden het bekendste voorbeeld was, niet echt gelukt. De toekomst moet uitwijzen of de Koreaanse fabrikant met Tizen daar wel in zal slagen.

Wie zich af mocht vragen waarom de eerste Tizen smartphone de naam Z1 heeft is waarschijnlijk vergeten dat de Koreanen in juni van 2014 ook al een Tizen toestel onthulden, de Samsung Z. Die werd echter enkele weken later, nog voordat hij in de winkels lag, alweer uit het assortiment gehaald. Daardoor werd de Gear S, een smartwatch met simkaart en belfunctie, het eerste Tizen toestel dat wel de winkels bereikte.

Network

GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSDPA 900/2100 MHz

Display

4" WVGA PLS screen

AP

1.2 GHz Dual Core Processor

OS

Tizen 2.3

Camera

Rear: 3.1 MP
Front: VGA

Camera Features

Auto Face Detect Feature, Dream Shot

Video

MP4, M4V, 3GP, ASF, AVI, FLV, MKV

Audio

MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, AMR, AWB, FLAC

Additional Features

Ultra Power Saving Mode, Private Mode, Send Help Message, Security

Connectivity

WiFi 802.11 b/g/n
Bluetooth® 4.1
USB 2.0
GPS

Sensor

Accelerometer

Memory

4GB Internal memory + micro SD slot (up to 64GB)
768 MB RAM

Dimension, Weight

120.4 x 63.2 x 9.7 mm, 112g

Battery

1500 mAh

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.