Nieuws
21 juni 2012 - Ron Smeets

Samsung wint, verliest; Apple ook; juristen lachen 't hardst

Gisteren heeft de Haagse rechtbank uitspraak gedaan in een van de (vele) Nederlandse patentzaken tussen Samsung en Apple. Het betreft de claim van Samsung dat Apple met de oudere iPhone en iPad inbreuk pleegt op een aantal 3G patenten van de Koreaanse fabrikant.

Samsung heeft één van de vier patentclaims 'gewonnen'. De overige drie worden volgens de rechter niet door Apple geschonden. Samsung moet nu de proceskosten van Apple betalen (800.000 Euro) en Apple moet aan Samsung een schadevergoeding gaan betalen voor de gepleegde patentschending.

Overigens hoeft Apple alleen te betalen voor de iPhones (3G en 3GS) en iPads (1 en 2) de sinds 4 augustus 2010 verkocht zijn. De nieuwe iPad en iPhone 4 modellen vallen ook buiten deze uitspraak. Hoe hoog de uiteindelijke schadevergoeding wordt, dat moet in een nieuwe (recht)zaak bepaald gaan worden, tenzij de twee kemphanen er zo uit komen, maar die kans lijkt, gezien de vele ruzies, erg klein. Kortom, de juristen en advocaten van beide partijen lachen ook nu weer het hardst!

Zoals zo veel patentzaken was ook deze een ingewikkelde. Omdat enkele patenten onder de zogenaamde FRAND-verplichting vallen kan Samsung geen verkoopverbod eisen, alleen een schadevergoeding (of licentiefee, die ook nog eens marktconform moet zijn). Een van de patenten waarvan Samsung beweerde dat Apple er met zijn iPhone en iPad inbreuk op pleegde werd zelfs helemaal ongeldig verklaard. Wie geinteresseerd is in de (juridische) details van deze uitspraak moet het hele vonnis maar eens lezen.

Bron, Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.