Nieuws
29 mei 2011 - Marc Wielaert

Samsung wil iPhone 5 en iPad 3 zien

In de neverending story van claims en counterclaims wil Samsung nu Apple's nieuwste producten zien, om toekomstige rechtszaken te vermijden. Dat blijkt uit een recente, uitgebreide Amerikaanse pubicatie. Deze juridische zet lag misschien voor de hand nadat Apple afdwong dat Samsung zijn nieuwste producten aan zijn advocaten voor moest leggen.

Je moet zo langzamerhand jurist zijn en gespecialiseerd in auteursrecht, beeldrecht en patentrecht om nog een beetje compleet over mobiele telecommunicatie te kunnen berichten. Het strijdtoneel is er vele malen heviger en ingrijpender dan destijds de race om de megapixels of de nieuwste rage rond dual-core processoren of de beschikbaarheid van 3D. Omdat ik bepaald geen jurist ben is wat je hieronder vindt een vertaalde samenvatting van het oorspronkelijke bericht.

Onlangs besloot een Amerikaanse rechter dus dat Samsung de Galaxy Tab 10.1, Galaxy Tab 8.9, Galaxy S II, Infuse 4G en de Droid Charge aan Apple´s advocaten moet tonen, zodat deze al dan niet kunnen bepalen in hoeverre Samsung van kopieergedrag kon worden aangeklaagd, en of de de verkoop van deze producten al dan niet moet worden verboden.

Samsung wil nu op 13 juni van dit jaar de commerciële versies van de nieuwe iPhone en iPad zien en als die nog niet beschikbaar zijn "de meest actuele versies". Dit om zelf te kunnen bepalen of er verwarring zou kunnen ontstaan tussen deze toekomstige producten en wat Samsung al zelf heeft aangekondigd of in de schappen heeft liggen.

Voor een jurist ontvouwt zich een interessant steekspel. Apple stelt dat de strijd gaat om de gelijkenis met de producten die het zelf al op de markt heeft, Samsung dat die er niet zoveel toe doen omdat Apple producten snel uitfaseert zodra de opvolgers er zijn. Samsung zegt zich te willen weren tegen mogelijke toekomstige aanklachten. Apple lijkt hier sterk te staan, want er is nog helemaal niets bekend over de iPhone 4G of 5, of de iPad 3: deze nieuwe apparaten bestaan alleen nog in het rijke geruchtencircuit - wie zegt dat ze er werkelijk komen?

Samsung biedt verder aan dat Apple´s nieuwste producten alleen aan externe advocaten getoond zullen worden, en aan niemand van het bedrijf zelf. Maar Samsung eist ook van Apple dat het zijn toekomstige ontwerpen toont, omdat Apple er Samsung zelf ook toe dwong - het lijkt dus niet meer dan "redelijk", maar of een rechter daar gevoelig voor zal blijken is de vraag.

Volgens het artikel zitten de onderhandelingen tussen beide partijen al meer dan een jaar muurvast en kunnen dergelijke juridische schermutselingen nuttig zijn om er weer beweging in te krijgen. Het is een kwestie van tijd voor het tot werkelijk juridisch vuurwerk komt. Maar wie er in the end ook wint, de consument heeft sowieso het nakijken, is mijn persoonlijke inschatting.

Over de auteur: Marc Wielaert