Nieuws
20 november 2012 - Ron Smeets

Samsung wil inzage in de Apple-HTC deal

Samsung heeft in de patentruzie saga met Apple een nieuwe stap gezet. Rondom dezelfde tijd dat zowel Apple als Samsung via de rechter toestemming kregen om nieuwe producten (zoals de iPhone 5 en de Galaxy S III en Note II) toe te voegen aan de lopende patentzaken tussen beide kemphanen, heeft Samsung ook het verzoek ingediend bij de rechtbank om inzage te krijgen in de details van de deal tussen Apple en HTC.

Daarbij is het Samsung met name te doen om er achter te komen of twee patenten die ook onderdeel uitmaken van de vele ruzie's met Apple nu door de fabrikant uit Cupertino 'gelicenceerd' aan HTC geleverd worden.

Het gaat om het zogenaamde 'bounce-back' patent ('381') en een patent voor scrollen en zoomen ('915'). Daarnaast wil Samsung ook weten of Apple aan de licentie deal met HTC ook patenten heeft toegevoegd die de fabrikant tot nu toe nog niet aan andere concurrenten 'licenceert'.

Een van Samsung's advocaten heeft gepleit dat de details van de licentie overeenkomst tussen Apple en HTC van groot belang zijn in de ruzie tussen Samsung en de Amerikaanse fabrikant. "De bereidwilligheid van Apple om licentie overeenkomsten af te sluiten was een belangrijk punt in onze verdediging tegen Apple's verzoeken om Samsung producten uit de winkels te weren. De licentie overeenkomst (met HTC, red.) heeft direct betrekking op de relatie tussen de 'schade' die Apple zegt te lijden en de vraag of een fincanciële vergoeding (licentie overeenkomst, red.) voldoende soelaas biedt", aldus Robet Becher.

Samsung heeft de Amerikaanse rechter gevraagd om uiterlijk 27 november inzage te kunnen krijgen in de deal met HTC. Intussen wordt her en der ook gespeculeerd dat Apple en Samsung uiteindelijk ook een wederzijdse licentie overeenkomst zullen afslluiten, mogelijk zelfs zonder verdere tussenkomst van rechtbanken. Laten we hopen dat die geruchten het bij 't juiste eind hebben. Dat zal zowel voor Apple als Samsung, maar ook voor de consument, alleen maar voordelen hebben.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.