Nieuws
21 juni 2016 - Ron Smeets

Samsung wil dankzij 5G een serieuze netwerk leverancier worden De Koreanen moeten nu Nokia Networks, Ericsson. Alcatel Lucent en Huawei nog voor zich dulden

Enkele jaren geleden dacht Samsung al een serieuze speler op de markt van netwerk (componenten) leveranciers. De Koreaanse fabrikant zette destijds vol in op CDMA en WiMax. Helaas werden dat niet de wereldwijde standaarden voor mobiele communicatie en dus zag de fabrikant gevestigde namen als Nokia Networks, Ericsson, Alcatel Lucent en Huawei verder weg lopen. Samsung is momenteel, op respectabele afstand van de vier grote concurrenten, de nummer 5. Daar moet binnen nu een paar jaar echter verandering in komen, als het aan de Koreaanse fabrikant ligt.

In een gesprek met Reuters heeft Kim Young-ky, CEO van Samsung Networks laten weten dat de Koreaanse fabrikant de ontwikkeling van 5G wil gaan aangrijpen om ook een stevige voet aan de grond te krijgen als netwerk leverancier. "We willen zeer snel werk maken van de 5G ontwikkelingen en uiteindelijk tot een van de drie grootste netwerk leveranciers uitgroeien", aldus Kim. Samsung heeft de ambitie uitgesproken dat de Netwerk tak van de fabrikant in 2022 een omzet draait van ruim 8 miljard euro op jaarbasis. Een ruime verdriedubbeling vergeleken met de omzet die deze divisie in 2015 wist te behalen.

De Koreanen willen in 2017 al starten met het leveren van de infrastructuur voor de eerste 5G pilots en (test)netwerken, maar de concurrentie zit natuurlijk ook niet stil. Tijdens het MWC demonstreerde Samsung Networks een 5G opstelling, maar Ericsson en Huawei hadden die ook al, zo heb ik zelf kunnen zien. En het zou mij zeer verbazen wanneer Nokia en Alcatel Lucent op dat gebied achter zouden liggen.

Enfin, het zal mij benieuwen of Samsung haar doelstellingen gaat halen. De infrastructuur van de meeste netwerken die opgebouwd zijn met componenten van een van de andere leveranciers hoeven namelijk niet persé compleet vervangen te worden wanneer een nieuw netwerkprotocol, of andere frequentiebanden, uitgerold worden. De noodzaak om van leverancier te wisselen is dus niet erg groot. Tenzij Samsung natuurlijk met een mega deal / oplossing komt. We zullen het wel zien.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.