Nieuws
03 januari 2011 - Ron Smeets

Samsung wil binnen 3 jaar Nokia aflossen als de mobiele Nr 1

Wereldmarktleider worden is natuurlijk een ambitie die veel producenten hebben. Dat zal niemand verbazen. Samsung heeft op de valreep van 2010 geroepen dat de Koreaanse fabrikant binnen nu en drie jaar (uiterlijk eind 2014 dus) Nokia wil gaan aflossen als de mobiele Nr. 1 van de wereld.

Dat is een behoorlijk pittige doelstelling als je het mij vraagt. Nokia is al sinds 1998 de nummer 1 van de wereld en de Finnen zullen die positie natuurlijk niet zonder slag of stoot opgeven.

Samsung ziet haar mobiele marktaandeel al jaren groeien als kool, maar werd daarbij ook geholpen door de teloorgang van Motorola, het 'opgeven' van de low-end markt door Sony Ericsson en enkele missers van LG en Nokia in de afgelopen twee jaar. Maar of die concurrenten ook in de komende jaren nog zullen 'meehelpen' aan de verovering van de mobiele telefoonmarkt door Samsung is natuurlijk maar zeer de vraag en lijkt niet erg waarschijnlijk.

In 2010 komt de verkoopteller van Samsung mobieltjes uit op zo'n 270 miljoen exemplaren (199 miljoen t/m Q3 en 71 miljoen, naar verwachting, in Q4). De teller van Nokia zal in 2010 zo'n 428 miljoen toestellen verkopen (228 miljoen t/m Q3 en naar verwachting ca. 100 miljoen in Q4). Ofwel, op dit moment is Nokia nog altijd de onbetwiste nummer 1. Het zal mij dan ook benieuwen of Samsung haar ambitie om voor het einde van 2014 de wereldmarktleider te zijn gaat waarmaken. Voor het lopende jaar (2011) verwacht de Koreaanse fabrikant in ieder geval een stijging van de verkoopcijfers met zo'n 20% naar 325 miljoen toestellen. Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.