Nieuws
11 juli 2015 - Ron Smeets

Samsung werkt aan een super smartphone scherm Het 11K display zou in 2020 klaar moeten zijn; precies op tijd voor de Galaxy S11

Ontwikkelaars van Samsung Display werken, samen met nog dertien bedrijven, aan een super smartphone display. De komende vijf jaar steekt de Koreaanse fabrikant ruim 26 miljoen dollar in de ontwikkeling van een 11K display met een pixeldichtheid van 2250 (ppi). Dat zou dus kunnen betekenen dat we ergens in 2020 de eerste smartphone met een 11K display zullen gaan zien. Hoe toevallig dat precies in dat jaar de Galaxy S11 gepland staat, mits Samsung de komende vijf jaar gewoon 'doortelt' natuurlijk ;)

Binnen drie jaar al, in 2018, verwachten de initiatiefnemers een eerste prototype aan de wereld te kunnen tonen. Niet tijdens een technologie event, -beurs of -congres, maar rondom de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

Wat heb je nu aan een 11K display? Nou, volgens Samsung zou een scherm met dergelijke resolutie onder anderen geschikt zijn voor het weergeven van 3D effecten zonder dat je daarvoor een speciale bril nodig hebt. Dergelijke schermen (brilloos 3D) bestaan natuurlijk al, maar ik ga er van uit dat de oplossing die Samsung nu nastreeft niet gebonden is aan het precies recht voor het beeldscherm zitten (en vaak ook nog op een bepaalde afstand). Volgens de fabrikant kan het scherm doordat de extreem hoge resolutie optische 3D effecten genereren. Gezichtsbedrog dus.

Uiteraard zullen nog heel wat technische hordes genomen moeten worden voordat we de eerste smartphones met 11K schermen in de winkels zullen zien. Ik denk, bijvoorbeeld, aan het energieverbruik en de warmteproductie. Maar goed, de technische breinen van Samsung en de dertien partners hebben nog even om daar over na te denken en met praktische oplossingen te komen.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.