Nieuws
28 juni 2015 - Ron Smeets

Samsung werkt aan een smartphone accu met bijna twee keer meer vermogen

Het is al jaren een van de grootste irritatie factoren van smartphone gebruikers; accu's die veel te snel 'leeglopen'. de meeste toestellen moeten, zeker bij zeer intensief gebruik, aan het eind van elke (werk)dag aan de lader. Als je dat al haalt. Slechts zelden kom je een smartphone tegen waarvan de accu ook het einde van een tweede dag haalt. Bijna alle fabrikanten zijn wel al jaren druk bezig om het uithoudingsvermogen van de accu's te verbeteren en er zit ook wel wat schot in de zaak. Sony, LG en enkele Chinese merken (Honor, Huawei) boeken in dat opzicht prima resultaten. Uiteraard hangt het uithoudingsvermogen van die toestellen ook sterk af van het soort gebruik, maar de recenteSony Xperia's, LG G Series, de Huawel P7 en Honor 4X, zijn positieve uitzonderingen.

Samsung blijft, zeker met de ietwat compactere Galaxy S6 en S6 edge, nog wat achter op bovengenoemde concurrenten, maar ook die Koreaanse fabrikant werkt aan een mogelijke oplossing. Techneuten, of uitvinders, van Samsung hebben namelijk een Lithium-ion accu ontwikkeld die anderhalf tot bijna twee keer meer capaciteit heeft maar even groot (volume) is dan de huidige accu's. Zonder al te veel in te gaan op de details betreft het een accu waarbij gebruik gemaakt wordt van een silicium anode en laagjes grafeen. Daarmee wordt de dichtheid van de accu nog groter en groeit ook de capaciteit.

Ik denk dat veel Galaxy S6 (edge) eigenaren nu al met smacht zitten te wachten op een accu die geen 12 maar 20 uur mee gaat. Toch? Helaas staat deze ontwikkeling nog in de kinderschoenen en het is dan ook nog niet bekend wanneer de eerste Li-ion-Graphene accu's beschikbaar komen.

Overigens is Samsung niet de enige smartphone fabrikant die met grafeen bezig is. Het is een alloptroop (andere vorm) van carbon, oersterk, ultralicht en dun. Vorig jaar werd bekend dat LG grafeen mogelijk wil gaan verwerken in smartphones die waterdicht zijn maar ook drijven. Een totaal andere toepassing dus.

Mocht je geïnteresseerd zijn in de technische details van de nieuwe accu technologie waar Samsung uitvinders aan werken, dan moet je zeker dit artikel van Nature even lezen. Hieronder alvast een stukje tekst uit het hoofdstuk "Conductivity and electrochemical measurements"

Upon graphene growth, the conductivity of the active material assembly becomes markedly enhanced. When pelletized in powder, pristine Si exhibited a low conductivity of <10−7Scm−1, whereas even 1wt% of graphene addition increased the conductivity remarkably to 12.8Scm−1. This enhancement is ascribed to an excellent percolation behaviour of the graphene coating layers in a way that the 2D graphene and its well-aligned layered stacking promote a well-connected conductive network and is also in line with previous graphene–polymer composites39. The conductivity increased further to 38.3Scm−1 for a graphene content of 5wt%.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.