Nieuws
24 oktober 2014 - Ron Smeets

Samsung verwacht een scherpe omzet- en winstdaling Voor het eerst in lange tijd gaat Samsung een kwartaal zonder omzet en winstrecords tegemoet

Samsung gaf de afgelopen jaren vooral positieve winstwaarschuwingen, of beter gezegd winstverwachtingen, uit. Dit jaar zijn de verkoopcijfers en winst echter een beetje in het slop geraakt. Het vorige kwartaal was al niet bijster goed en voor Q3 heeft de Koreaanse fabrikant een heuse negatieve winstwaarschuwing afgegeven.

De belangrijkste reden voor deze vrije val is de steeds heftiger wordende concurrentie in de smartphone (en mobiele) markt. Op zich steeg het aantal verkochte toestellen nog wel een heel klein beetje, maar de prijzen staan onder druk en de fabrikant moet veel meer geld steken in marketing activiteiten om de verkoopcijfers op peil te kunnen houden.

Verwacht wordt dat de omzet, vergeleken met het vorige kwartaal, met meer dan 10% zal dalen. Ten opzichte van een jaar geleden is de verwachte daling zelfs dubbel zo groot; ruim 20%. De verwachte winstdaling is nog veel groter; -43% vergeleken met Q2 en bijna 60% lager dan een jaar geleden. Daarmee wordt Q3 van 2014 qua winst het slechtste kwartaal sinds Q2 van 2011. In cijfers betekent het dat Samsung voor Q3 een winst verwacht van zo'n 3 miljard Euro op een totale kwartaalomzet van 34.7 miljard.

Het is voor Samsung te hopen dat dit een tijdelijke dip is, maar de voortekenen zijn niet echt goed te noemen. De (prijs)concurrentie wordt alleen maar groter en de marges zullen steeds verder onder druk komen te staan. Daarbij komt ook nog eens dat Samsung's laatste smartphone vlaggenschip, de Galaxy S5 bij lange na niet zo goed presteert als zijn voorganger en het is nog maar afwachten of de Galaxy Alpha, die ook relatief duur is, daar verandering in kan brengen. In Nederland worden de verkoopcijfers van toestellen zelden gecommuniceerd, maar ik heb de afgelopen maanden informatie gekregen waaruit bleek dat in sommige weken toestellen als de HTC One M8 en de LG G3 qua verkoopcijfers hoger scoorden dan de Galaxy S5.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.