Nieuws
12 oktober 2016 - Ron Smeets

Samsung verwacht dit kwartaal 30% minder winst door het Note 7 debacle Dit is nog maar het begin van de Note 7 schade voor de Koreaanse fabrikant

Samsung heeft vandaag de markt en investeerders alvast gewaarschuwd dat de omzet, maar vooral de winst, van het bedrijf in het derde kwartaal van dit jaar een stuk lager gaat uitvallen dan verwacht. De reden voor deze winstwaarschuwing laat zich eenvoudig raden; het Galaxy Note 7 debacle.

Samsung verwacht nu dat de omzet in het derde kwartaal uit zal komen op zo'n 47 biljoen Won, omgerekend ca. 37.8 miljard Euro. Dat is ruim 4% lager dan de 49 biljoen Won (43.5 miljard Euro) die aanvankelijk voorzien werd. De winst zal een flink stuk lager uitkomen dan eerder verwacht werd; op ca 5.2 biljoen Won, of 4.62 miljard Euro. Was de Note 7 niet 'gecrashed' dan zou de winst uitgekomen zijn op 7.8 biljoen Won (6.9 miljard Euro).

Dat valt op zich nog mee, hoor ik menigeen nu denken. Zeker als je het vergelijkt met de eerste schattingen van analisten dat het Note 7 debacle Samsung tussen de 15 en 17 miljard dollar zou gaan kosten.

Welnu, de omzet- en winstwaarschuwing van Samsung betreffen de resultaten over het derde kwartaal van 2016. Dat is de periode tussen juli en september. De Note 7 zou in die periode maar een maand echt breed (in veel landen) te koop zijn geweest. Met andere woorden; De omzet (en winst) die Samsung uit de Galaxy Note 7 zou gaan halen ging pas in Q4 echt helemaal meetellen.

Op 27 oktober presenteert Samsung pas de definitieve cijfers over het derde kwartaal. Dan wordt ook een eerste publiekelijke verwachting voor de omzet en winst van het vierde kwartaal bekend gemaakt. Ga er maar van uit dat ze die in Seoul nu ook al (fors) naar beneden aan het bijstellen zijn. Behalve het missen van de verkoop van enkele miljoenen smartphones moeten natuurlijk ook nog de kosten van de terugroepactie en het 'afvoeren' van de Note 7 meegeteld worden. Plus eventuele schadeclaims en -vergoedingen die de Koreaanse fabrikant nog aan haar broek gaat krijgen.

Natuurlijk, Samsung zal alles op alles zetten om de komende weken en maanden de Galaxy S7 (Edge) als vervanger voor de Note 7 aan de man en vrouw te brengen. En er zullen ook genoeg potentiële Note 7 kopers zijn die die keuze zullen maken. Echter, ze moeten toch zeker ook rekening houden met het feit dat door het vurige Note 7 debacle heel wat consumenten ook andere Samsung smartphones links zullen laten liggen.

Waar de uiteindelijke teller op zal blijven staan is koffiedik kijken, maar als ik mijn buikgevoel even aanspreek dan denk ik dat Samsung blij mag zijn als dat onder de 15 miljard Euro blijft.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.