Nieuws
03 februari 2018 - Ron Smeets

Samsung verkocht wederom de meeste smartphones in 2017 Apple beheerste het laatste kwartaal en Huawei kruipt dichterbij

De martkanalisten van IDC hebben hun meest recente kwartaalrapport over de smartphone verkoopcijfers weer gepubliceerd. Omdat de cijfers het vierde kwartaal van 2017 beslaan kunnen we ook kijken naar de verkoopcijfers en marktaandelen over het gehele jaar. De conclusie is eenvoudig. Samsung verkocht het afgelopen jaar wederom de meeste smartphones en zoals altijd deed Apple het in het laatste kwartaal (nieuwe iPhones) weer het beste. En voor het derde jaar op rij kruipt Huawei weer dichter naar Apple toe.

Apple groeit nauwelijks, Samsung een beetje
De voorsprong van Apple was in Q4 van 2017 een stuk minder groot dan de afgelopen jaren. Dat is in lijn met alle berichten over de minder goed verkopende iPhone X, 8 en 8 Plus. Echt treuren hoeven ze in Cupertino overigens nog lang niet met 215.8 miljoen verkochte iPhones in 2017. Dat waren er slechts 400.000 meer dan een jaar eerder, maar ook dat is niet heel slecht als je bedenkt dat er in 2017 in totaal 1 miljoen smartphones minder verkocht zijn dan het jaar daarvoor. OK, op 1.47 miljard is dat een druppel die nauwelijks zichtbaar is, maar toch een daling. Samsung zag haar smartphone verkopen met 1.9% groeien naar 317.3 miljoen toestellen. Een groei die voor het grootste deel toegeschreven kan worden aan het feit dat er in 2017 geen exploderende Note’s op de markt kwamen J

Huawei kruipt naar Apple en Xiaomi groeit het hardst.
Huawei maakte van de top 3 de grootste, zij het ook een relatief kleine, stap. De Chinese fabrikant verkocht in 2017 bijna 14 miljoen meer smartphones en zag haar marktaandeel met 0.9% stijgen, naar 10.5%. Dat is nog maar 4.2% achter Apple dat haar marktaandeel met slechts 0.1% zag stijgen. Met dit tempo zal Huawei binnen vijf jaar Apple voorbij zijn. De vraag is echter of Xiaomi in de tussentijd Huawei niet voorbijstreeft. Die Chinese fabrikant zag haar marktaandeel namelijk met bijna 75% stijgen naar 6.3% bij 92.4 miljoen verkochte smartphones. De groei van de goedkopere smartphone merken heeft bij ons in Nederland alles te maken met de nieuwe BKR regelgeving waardoor steeds meer kopers voor een los toestel en sim-only abonnement kiezen.

Q4 is altijd een prooi voor Apple, maar dit keer dankzij Samsung
Zoals gezegd publiceerde IDC ook de cijfers over het laatste kwartaal van 2017. Dat is al jaren een prooi voor Apple als het gaat om het aantal verkochte smartphones. Dat heeft alles te maken met het feit dat in het vierde kwartaal – eind september al – traditioneel de nieuwe iPhone modellen in de winkels verschijnen. Toch was de overmacht van Apple het afgelopen kwartaal lang niet zo groot meer als voorheen. De lauwe ontvangst van de iPhone X, 8 en 8 Plus zorgde ervoor dat de verkoopcijfers van Apple wat achterbleven bij de verwachtingen. Het is dat de iPhone 7 (Plus) en 6S (Plus) nog zo goed verkopen en dat Samsung het zelfs nog slechter deed dan de Amerikanen, anders was Apple haar nummer 1 positie in Q4 wel kwijt geweest. De teller bleef bij Apple steken op 77.3 miljoen (1 miljoen minder dan in Q4 van 2016) terwijl Samsung niet verder kwam dan 74.1 miljoen smartphones. Dat waren er 3.4 miljoen minder dan een jaar eerder. 

Bron: IDC