Nieuws
04 oktober 2017 - Ron Smeets

Samsung vangt 110 dollar van elke verkochte iPhone X

Het is al jaren bekend dat Samsung een van de prominente leveranciers van onderdelen voor Apple’s iPhones is. Onderzoekers hebben becijferd dat de Koreanen straks zo’n 110 dollar verdient aan elke iPhone X die Apple gaat verkopen. Analisten verwachten dat de iPhone X in het eerste jaar zo’n 100 miljoen keer over de toonbanken zal vliegen. Dat zou dus betekenen dat de nieuwe Apple smartphone goed is voor zo’n 11 miljard omzet bij Samsung.

Scherm en geheugen
In de iPhone X zitten verschillende onderdelen die van Samsung afkomstig zijn. Te beginnen met het AMOLED scherm. Verder zijn ook het werk- en flash-geheugen afkomstig uit de Koreaanse fabrieken. Van al die onderdelen worden de komende maanden dus tientallen miljoenen exemplaren aan Apple geleverd. De Wall Street Journal heeft becijferd Samsung uit de verkoop van iPhone X onderdelen meer winst gaat halen dan uit de productie van onderdelen voor de Galaxy S8. Her en der wordt dat uitgelegd alsof Samsung meer verdient aan de iPhone X dan aan haar eigen Galaxy S8. Dat is een beetje kort door de bocht geredeneerd, maar goed. Bovendien moet de winst die Samsung maakt op onderdelen voor een product van een van haar andere divisies eigenlijk gezien worden als ‘vestzak-broekzak’ geld, dat uiteindelijk dus in dezelfde ‘kluis’ terechtkomt. Dat neemt niet weg dat de lach op de gezichten bij de divisies die schermen en geheugenchips maken de komende maanden alsmaar breder zullen worden wanneer de iPhone X inderdaad in de verwachte aantallen over de toonbanken gaat vliegen.

Niks nieuws
Zoals gezegd is het niet nieuw dat Apple voor de productie van haar iPhones gebruik maakt van onderdelen die door andere fabrikanten geproduceerd worden. LG leverde enkele jaren geleden nog de retina schermen voor de iPhones, om maar eens een voorbeeld te noemen. En het is ook niet alleen voorbehouden aan Apple. Er zijn legio voorbeelden van smartphones die ‘vol’ zitten met onderdelen van de ‘concurrentie’. Neem bijvoorbeeld de smartphone camera-sensoren van Sony. Die vind je ook in heel wat andere toestellen.

Apple en Samsung zijn tot elkaar veroordeeld
Apple heeft door het juridische wapengekletter met Samsung over het kopieren van het iPhone 3G(S) design en bepaalde iOS functies de afgelopen jaren wel meerdere keren geprobeerd van de Samsung onderdelen in haar toestellen af te komen. De Amerikaanse fabrikant is er echter nooit in geslaagd om voor bepaalde, cruciale, onderdelen een vervangende producent te vinden die niet alleen dezelfde kwaliteit kan leveren, maar ook de aantallen die elk jaar nodig zijn om de enorme productieaantallen van de nieuwe iPhones te kunnen halen. Ofwel, de twee wereldmarktleiders, die samen ongeveer 40% van de smartphone markt in handen hebben lijken tot elkaar veroordeeld. En dat legt beiden bepaald geen windeieren. Met het genoemde marktaandeel slagen ze er namelijk in om meer dan 95% van alle winst die wereldwijd op smartphones gemaakt wordt op te strijken. Onderstaande video van Nerdwriter laat precies zien waarom Samsung en Apple niet meer zonder elkaar kunnen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.