Nieuws
11 augustus 2014 - Ron Smeets

Samsung test nieuwe flexibele displays

De opkomst van flexibele (OLED) displays in smartphones is al ettelijke jaren een item. In 2011, toen Nokia nog zelfstandig, en marktleider, was presenteerde de finnen al een buigbare smartphone. Dat was een prototype dat nooit in de winkels verscheen, maar toch. Momenteel zijn twee toestellen te koop die een gebogen scherm hebben; de LG G Flex en de Samsung Galaxy Round.

Het zal niemand verbazen dat Samsung, en veel andere fabrikanten, momenteel verschillende, buirkbare, toepassingen voor buigbare schermen aan het testen zijn. Koreaanse bronnen melden dat Samsung momenteel al zogenaamde 'driezijdige' displays, in kleine aantallen, laat produceren.

Bij deze schermen worden de zijkanten, en eventueel boven- en onderzijdes, van het toestel ook voorzien van een touchscreen. Bijvoorbeeld voor het unlocken of andere handige functies die dan geen ruimte in het primaire gedeelte van het scherm 'verbuiken'.

Klinkt leuk, maar ik vraag me wel af hoe je zo'n toestel straks moet gaan vasthouden zonder dat je per ongeluk vanalles selecteert of opent. Ik bedoel, bij de LG G3 met zijn hele dunne randen gebeurt het soms al dat ik een app open omdat ik het toestel iets te stevig vasthoudt en daardoor met mijn handpalm het scherm aanraak. Maar goed, de ontwikkelaars van de diverse fabrikanten en displays zullen daar ongetwijfeld een oplossing voor vinden.

In eerdere geruchten werd gespeculeerd dat de Galaxy Note 4, die over enkele weken in Berlijn gepresenteerd zal worden, al voorzien zou zijn van een driezijdig display, maar dat lijkt nog te vroeg. Nu gaan geruchten dat Samsung later dit jaar mogelijk met een limited edition van de Note 4 op de proppen komt die wel een dergelijk display krijgt.

UPDATE (16u25): Samsung heeft bij het Amerikaanse Patent- en Merkenbureau (USPTO) enkele nieuwe toestelnamen gedeponeerd. Een daarvan is de Galaxy Note Edge (zie tweede afbeelding hieronder). Gezien de berichten over tests met driezijdige schermen is dat natuurlijk een naam die voor zo'n toestel gebruikt zou kunnen worden. Natuurlijk wil dat nog niet zeggen dat de Koreaanse fabrikant op korte termijn (3 september in Berlijn bijvoorbeeld) een toestel met die naam zal presenteren lijkt het wel weer een extra aanwijzing dat Samsung aan een toestel werkt met een scherm dat tot of zelfs over de randen heen geplaatst wordt.

Driezijdig-Display-Concept galaxy-note-edge

Via, Update via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.