Nieuws
02 september 2012 - Ron Smeets

Samsung Store in Novosibirsk

Een dag of tien geleden was het groot nieuws. Samsung opende een 'Apple Store' achtige winkel in Sydney, Australië. Een van onze lezers, Fred Winia, wist mij toen te vertellen dat de Koreaanse fabrikant al een tijdje een vergelijkbare winkel heeft in Novisibirsk. Ja, dat ligt in Siberië, een plek waar ze vooral hele lange winters hebben ;-)

Fred maakte de afgelopen dagen enkele foto's van de Samsung Store in Novisibirsk. Daarin is duidelijk te zien dat de Koreaanse fabrikant het 'Apple Store' concept al langer omhelst. Volgens een medewerker van de winkel is het concept ook identiek aan de Store in Sydney.

Volgens Fred liggen de prijzen van smartphones in Novosibirsk een stuk hoger dan bij ons. Dat zou te maken hebben met importbelastingen. Op de prijskaartjes in de foto's zag ik bijvoorbeeld dat de Galaxy Ace (eerste model) in Novosibirsk 8990 Roebel kost, los. Dat is ongeveer 220 Euro. Bij ons kost dat toestel nu tussen de 170 Euro en 200 Euro. Een aanzienlijk prijsverschil dus. De Samsung Wave 525 is in Novosibirsk ook duurder dan bij ons. 122 Euro vs 99 Euro. Al met al een prijsversschil van ca 20% dus. Helaas kon ik de bedragen op de prijskaartjes van de Galaxy S II niet ontcijferen ;-)

UPDATE (3 september, 13u40): Via Fred kreeg ik een link naar een 'lokale' online telefoonwinkel. Het zijn dan wel niet de prijzen uit de Samsung Store, maar de Galaxy S III wordt lis aangeboden voor 29.990 Roebel, ofwel ruim 735 Euro. Dat is inderdaad ook een stuk duurder dan hier in Nederland waar de S III online al te vinden is met een prijskaartje van rond de 550 Euro, met uitschieters naar 515 Euro!

Op de eerste foto hieronder is te zien dat er iemand voor de Samsung Store loopt met een vlag om klanten te werven. Of die gast er in de winter, bij -30 ook loopt? Ik hoop voor hem van niet ;-))

Samsung-Novosibirsk-a Samsung-Novosibirsk-b Samsung-Novosibirsk-c Samsung-Novosibirsk-d Samsung-Novosibirsk-e Samsung-Novosibirsk-f Samsung-Novosibirsk-g Samsung-Novosibirsk-y Samsung-Novosibirsk-z

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.