Geruchten
12 september 2011 - Ron Smeets

Samsung stopt eind 2012 met Windows Phone ?

Dit weekend dook via Twitter het gerucht op dat Samsung voornemens zou zijn om eind 2012 te stoppen met Windows Phone als een van de smartphone OS'en voor haar toestellen.

Na de release van de Omnia 7 hier in Nederland en nog enkele Windows Phone 7 toestellen in de landen waar het Microsoft OS wel al officieel onthuld werd, is het erg stil geworden rondom Windows Phone bij Samsung.

Dat heeft mijns inziens voor een groot deel te maken met het feit dat Microsoft en Nokia met elkaar in het huwelijksbootje gestapt zijn. Daardoor zijn de andere 'Windows Phone fabtikanten' een beetje de kat uit de boom aan het kijken. HTC heeft inmiddels, tijdens de IFA, wel al een tweetal nieuwe Windows Phone toestellen gepresenteerd. LG heeft mij al laten weten dat ze pas in 2012 met een nieuw model gaan komen en van Samsung is nog helemaal niets bekend over nieuwe Windows Phone (Mango) toestellen.

Maar om nu te concluderen dat Samsung van plan zou zijn om Windows Phone, na 2012, helemaal de rug toe te keren lijkt mij ietwat voorbarig. Diverse analisten roepen al geruime tijd dat Windows Phone binnen nu en 2 of drie jaar tot de top drie zal behoren en Samsung heeft ook al diverse keren aangegeven dat men naast Android en Bada ook Windows Phone zal blijven ondersteunen. Nu kan daarin natuurlijk altijd verandering komen, maar als Windows Phone het succes wordt wat velen er nog steeds van verwachten, dan zal Samsung daar zeker ook van willen mee profiteren. Blijft het succes van Windows Phone uit, dan kan ik mij voorstellen dat Samsung er ook uit stapt, maar dat zal dan, op Nokia na, mogelijk voor alle fabrikanten gaan gelden. Maar daar hoef je geen bolleboos voor te zijn om dat te 'voorspellen' ;-)

De bron van deze twiiter geruchten is SamFirmware, een site die zich voornamelijk bezig houdt met het verspreiden van (custom) firmware voor Samsung toestellen. We zllen moeten zien wat er van waar blijkt te zijn en of Samsung het nodig acht hierop te reageren.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.