Nieuws
18 december 2012 - Ron Smeets

Samsung stopt een aantal Europese rechtzaken tegen Apple

Samsung en Apple vechten al jaren met elkaar als een stelletje kleine kinderen. Onder het mom van 'jij kopieert van mij' - 'Nee, jij kopieert van mij' spelen beide kemphanen een welles-nietes spelletje waar vooral de vele advocaten en juristen garen bij spinnen.

Het lijkt er op dat Samsung eindelijk een verstandige keuze gemaakt heeft. Laten we hopen dat Apple snel volgt! Volgens The Verge heeft de Koreaanse fabrikant namelijk besloten een aantal rechtzaken tegen Apple te stoppen.

De Amerikaanse site bericht dat Samsung de zaken die te maken hebben met zogenaamd 'standaard-essentiële' patenten in de UK, Frankrijk, Italië, Duitsland en Nederland, 'opgegeven' heeft. De officiële verklaring luidt dat Samsung dit doet in het belang van de consument, om er voor te zorgen dat de keuze voor smartphone kopers niet beperkt wordt door eventuele verkoopverboden. Als je er nuchter naar kijkt kan dit natuurlijk ook een zet zijn om te voorkomen dat Samsung deze rechtzaken verliest. Enfin, laat ik maar uit gaan van een positieve reden. Dat Samsung Apple voortaan wil gaan beconcurreren in de winkels en niet voor een hekje in de rechtbank ;-)

De verklaring van Samsung:
"Samsung remains committed to licensing our technologies on fair, reasonable and non-discriminatory terms, and we strongly believe it is better when companies compete fairly in the marketplace, rather than in court. In this spirit, Samsung has decided to withdraw our injunction requests against Apple on the basis of our standard essential patents pending in European courts, in the interest of protecting consumer choice."

Overigens heeft deze beslissing van Samsung nog geen invloed op andere rechtzaken en de ruzie's die de Koreanen met Apple voert in de VS. Wellicht hoopt Samsung dat deze eenzijdige beslissing in Europa gevolgd wordt door een dito besluit van Apple in de VS. Dat zou wel logisch, en zeer welkom zijn, toch?

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.