Nieuws
02 september 2016 - Ron Smeets

"Samsung start binnen enkele dagen een terugroepactie voor de Galaxy Note 7" Een defect in de accu is de oorzaak dat twee Note 7's explodeerden

De kans dat het nog langer gaat duren voordat de Galaxy Note 7 in de Nederlandse winkels ligt is een heel stuk groter geworden. De Koreaanse fabrikant heeft namelijk de oorzaak ontdekt waarom al twee exemplaren geëxplodeerd zijn. Er blijkt een defect te zitten in de accu van het toestel.

Samsung overweegt nu om alle reeds uitgeleverde exemplaren terug te roepen naar de fabriek om ze van een nieuwe, goede accu te voorzien. Nu zijn er natuurlijk nog niet zo heel erg veel Note 7's in omloop, maar een terugroepactie gaat natuurlijk ook gelden voor alle geproduceerde exemplaren die momenteel onderweg zijn naar distributeurs en in de fabrieken op de planken liggen. Het toestel is sinds 19 augustus in 10 landen te koop. Hij zou vanaf vandaag ook in Nederland beschikbaar komen, maar dat werd enkele dagen geleden al een week uitgesteld. Ga er maar van uit dat dit uitstel verlengd gaat worden. Hoe lang? Dat weet alleen Samsung.

Het goede nieuws is dat volgens de fabrikant minder dan 0.1% van alle reeds verkochte en geproduceerde Note 7 exemplaren uitgerust zijn met de defecte accu. De vraag is wel of de fabrikant precies weet welke toestellen (serienummers of productie batches) dat zijn zodat ze de terugroepactie wellicht kunnen beperken tot alleen die exemplaren. Ook in het gunstige geval dat ze dat inderdaad weten kan Samsung toch haar borst nat maken. De kans is namelijk heel groot dat heel veel Note 7 eigenaren, ondanks dat ze misschien te horen krijgen dat hun toestel wel al een goede accu heeft, ook gaan eisen dat die toestellen gerepareerd worden omdat ook zij de accu niet meer vertrouwen.

Een official van Samsung heeft tegenover Koreaanse media dus bevestigd dat er problemen zijn met de accu van de Note 7. Officieel is de terugroepactie nog niet gestart, maar dat lijkt een kwestie van tijd. Verwacht wordt dat binnen een week gestart zal worden met het terughalen van de phablets.

Dit is een flinke tegenslag voor de Koreaanse fabrikant want het betekent hoogstwaarschijnlijk dat de Note 7 niet wereldwijd beschikbaar zal zijn op het moment dat concurrent Apple de iPhone 7 Plus gaat verkopen. Nu zullen de echte Samsung, en Note, fans niet zo snel overstappen naar een Apple, maar het zal de reputatie van Samsung ook niet echt ten goede komen.

Update 12.15 vanuit Samsung:

Verkoopdatum Samsung Galaxy Note7 uitgesteld

"We nemen ieder incident van onze klanten zeer serieus. In reactie op recente meldingen over de nieuwe Galaxy Note7 is een diepgaand onderzoek gestart. Daarbij is een probleem met de accu gevonden."

"Op dit moment (1 september 2016) zijn er wereldwijd 35 gevallen gemeld. Samen met onze leveranciers doen we grondig onderzoek om mogelijk beschadigde accu’s te identificeren. Omdat de veiligheid van onze klanten een absolute prioriteit is voor Samsung, is besloten dat de verkoopdatum van de Galaxy Note7, die op 9 september stond, uitgesteld wordt."

"In Nederland is de Galaxy Note7 nog niet verkrijgbaar. Klanten die de Galaxy Note7 vooruit hebben besteld, krijgen vanwege de vertraging een geheugenkaart van 128 GB bij hun toestel geleverd.”

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.