Accessoires
17 maart 2007 - Ron Smeets

Samsung Q1 Ultra UMPC is geen wannahave

Een van de grote primeurs van Samsung hier in Hannover is ongetwijfeld de introductie van de volgende generatie UMPC’s, de Q1 Ultra.

Om het toestroom van publiek wat te verdelen heeft Samsung de UMPC niet op de Telecom Stand in Hal 26 gezet, maar bij de printers, laptop’s en LCD TV’s in Hal 1.

Ik heb hem vanmiddag eens even van dichtbij bekeken en kan niet anders dan concluderen dan dat ook dit weer niet de ultieme ultra portable PC is. Daarvoor is hij namelijk te dik, ligt hij niet lekker in je handen en heeft het gesplitste keyboard te kleine en dicht op elkaar gepositioneerde toetsen en dus te onhandig in gebruik.

Qua specs is de Q1 Ultra wel goed voorzien, op de 800MHz processor na. WiFi, Bluetooth, een 7inch display met 1024x680 pixels, GPS, Mobile TV en Windows Vista heeft hij allemaal standaard aan boord.

Toch vrees ik dat de prijs van deze UMPC, bij Expansys kost zijn voorganger 1095 Euro, als die door Samsung bekend gemaakt wordt, het ‘wannahave’ gehalte nog verder zal doen afnemen, net als bij de eerdere UMPC’s van onder andere Samsung.

De foto’s die ik van de Q1 Ultra gemaakt heb zal ik morgenavond (zondag) posten. Ik ben namelijk zowel mijn cardreader als de USB kabel van mijn camera vergeten mee te nemen. Ja, ik weet dat dat oerstom is, maar daar kan ik nu ook niks meer aan doen ;-).

Update: De genoemde prijs die ik zaterdagavond op de site van Expansys tegen kwam blijkt niet van de Q1 Ultra te zijn maar van de 'gewone' Q1 UMPC. Stom van mij, maar het was dan ook een lange dag ;-). De tekst is aangepast.

Inmiddels heb ik bij Samsung zelf navraag gedaan en die wisten mij te vertellen dat de prijs inderdaad, zoals umpc fan ook al zegt in zijn reactie, nog niet bekend gemaakt is.Gerelateerde links:
Video van de Samsung Q1 Ultra
Foto's van de nieuwe Samsung Q1 Ultra UMPC
CeBIT primeur: Vista versie van de Samsung Q1 UMPC
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.