Wearables
27 januari 2015 - Ron Smeets

Samsung patent voor een slimme zonnebril Een heuse kameleon dankzij transparante glazen én montuur

Google Glass is min of meer verleden tijd voor nu. Dat wil niet zeggen dat slimme brillen voorgoed verdwijnen. Samsung heeft namelijk het patent gekregen op een slimme zonnebril. Nee, geen bril met een ingebouwde camera of Virtual Reality features maar eentje die het mogelijk maakt om, als je dat wil, het design van de bril via je smartphone te veranderen. Daarvoor zijn het montuur en de glazen in een van nature transparante display 'coating' gewikkeld. Via je smartphone kun je vervolgens de kleur en stijl van de zonnebril aanpassen. Je zou het dus ook een kameleon kunnen noemen.

Meekleurende glazen zijn, zeker in zonnebrillen, natuurlijk niet nieuw, maar in dit geval wordt de tint van de glazen door de gebruiker zelf bepaald. De transparantie van de glazen kan stapsgewijs aangepast worden van licht naar donker. Daarvoor heb je niet persé een smartphone nodig zoals op onderstaande afbeelding te zien is.

Veel meer functies heeft de slimme zonnebril nog niet. Ik zou mij kunnen voorstellen dat bepaalde meldingen van je smartphone ook in het display van de glazen geprojecteerd worden. Denk aan mail, social media updates en natuurlijk navigatie. Daarnaast zou het ook handig zijn wanneer de glazen automatisch lichter of donkerder worden, afhankelijk van de felheid van het zonlicht. Met een ingebouwde UV sensor moet dat makkelijk te realiseren zijn, toch? Maar goed, op dit moment is het nog niet veel meer dan een idee waar patent op aangevraagd, en gekregen, is.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.