Nieuws
21 september 2015 - Ron Smeets

Samsung overweegt toestellen te gaan leasen De Koreaanse fabrikant wil Amerikaanse klanten een alternatief bieden voor dure abonnementen

Toestel lease... In Nederland hebben diverse mobiele providers enkele jaren geleden geprobeerd hier een succes van te maken. Je sloot een abonnement af en betaalde, afhankelijk van de nieuwprijs van het toestel dat je daarbij koos, per maand tussen de 10 en 30 euro extra voor een smartphone die uiteindelijk nooit van jouw werd. Tenzij je aan het eind van het contract ervoor koos om het toestel tegen een restwaarde alsnog aan te schaffen. Het werd hier geen succes. Sterker nog, de providers die er mee experimenteerden zagen klanten weglopen. Binnen twee jaar werden de toestel lease opties dan ook weer snel afgeschaft.

Samsung denkt er nu, om te beginnen in de VS, serieus over na om zelf met toestel lease aanbiedingen te komen. Op die manier, zo denkt de Koreaanse fabrikant, kunnen klanten relatief goedkoop, voor een maandelijks bedrag, aan de nieuwe high end Galaxy smartphones, zoals de S6, S6 Edge (Plus en de Note 5, komen. Daarbij krijgen klanten dan ook de optie om elk jaar hun toestel te 'upgraden' naar het nieuwste model. Bovendien hoeven smartphone leasers dan ook geen langlopende abonnementen meer te nemen en kunnen ze op zoek gaan, en gebruik maken, van doorgaans goedkopere SIM Only abonnementen.

Nog los van de vraag hoe duur de lease contracten van de verschillende Galaxy smartphones worden, daarover is nog niets bekend, is het ook maar de vraag of de gemiddelde Amerikaanse smartphone gebruiker de lease constructies wél ziet zitten. Zoals gezegd was het in Nederland geen succes, maar de prijzen van abonnementen met toestellen liggen in de VS gemiddeld, ook nu nog, hoger dan hier in Nederland en de meeste Europese landen.

Veel details over de lease plannen van Samsung zijn er nog niet. De fabrikant zelf heeft er in ieder geval nog niets officieels over geroepen. De informatie die nu online verscheen is afkomstig van bronnen van Forbes.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.