Nieuws
19 april 2011 - Ron Smeets

Samsung overweegt Apple ook aan te klagen

Na het nieuws dat Apple Samsung voor de rechter wil slepen vanwege de, zoals Apple het noemt, 'schaamteloze kopieën' die de Koreaanse fabrikant van de iPhone 3GS en iPad gemaakt heeft (doelend op de Samsung Galaxy S en Tab 10.1), overweegt Samsung nu een counterclaim in te dienen tegen Apple.

Volgens Yonhap news zou het gaan om een schending van een aantal Samsung patenten op communicatiestandaarden door Apple. De advocaten en juristen hebben de eerste facturen ongetwijfeld al weer gestuurd ;-))

Samsung wil in dit stadium nog geen verdere details bekend maken van de mogelijke counterclaim. "We think Apple has violated our patents in communications standards. We are considering a counterclaim", aldus Chung Jae-woong, een van de woordvoerders van Samsung Electronics.

Saillant detail in deze ruzie tussen Apple en Samsung is het feit dat de Koreaanse fabrikant al geruime tijd essentiële onderdelen zoals processoren en geheugen voor Apple's iPhone en iPad producten levert. Of de ruzie gevolgen zal hebben voor die orders is nog niet bekend, maar ik denk wel dat men bij Apple op dit moment al denkt aan (of zelfs al onderhandelt met) alternatieve leveranciers.

De tijd zal moeten uitwijzen in hoeverre de ruzie tussen Apple en Samsung zal escaleren en of het daadwerkelijk tot een counterclaim en/of rechtzaken gaat komen. Doorgaans worden dit soort juridische gevechten buiten de rechtzaal beslecht, al dan niet met een overdracht van de nodige pecunia. Zoals ik al vaker schreef, de advocaten en juristen spinnen er in alle gevallen het meeste garen bij.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.