Nieuws
08 januari 2016 - Ron Smeets

Samsung onthult wellicht deze zomer al haar eerste opvouwbare smartphone

Het idee dat je een smartphone van 5 inch, of groter, compacter kunt opbergen door hem op te vouwen is iets waar al jaren over gedacht en aan gewerkt wordt. Opvouwbare displays bestaan al geruime tijd, maar er zijn natuurlijk meer technische uitdagingen die overwonnen moesten worden. Inmiddels zijn de eerste flexibele accu's ook al een feit en zijn de overige onderdelen (printplaat, processor etc.) zo klein dat ook die makkelijk in een opvouwbaar toestel verwerkt kunnen worden.

Samsung heeft de afgelopen jaren al diverse patent aanvragen ingediend voor opvouwbare en flexibele toestellen. Kortom, het lijkt er op dat de komst van de eerste opvouwbare smartphone niet meer al te lang op zich zal laten wachten. Marktanalisten van HSBC verwachten dat de Koreaanse marktleider nog dit jaar met de eerste opvouwbare smartphone op de proppen zal komen.

Ten eerste omdat de technologie het nu dus toelaat, maar vooral ook omdat Samsung Mobile naarstig op zoek is naar een product waarmee ze de markt weer kunnen verrassen en terugwinnen. De afgelopen twee jaar, sinds de komst van de Galaxy S5, heeft Samsung de verkopen van smartphones zien stagneren en zelfs iets zien teruglopen. En dat terwijl de totale smartphone markt nog altijd groeit. En Samsung wil natuurlijk niet de volgende marktleider worden die haar positie kwijtraakt door niet, of niet snel genoeg, te innoveren. Een bijkomend voordeel dat genoemd wordt is het feit dat een opvouwbaar toestel tegelijkertijd als smartphone én tablet dienst kan doen.

De eerste opvouwbare Samsung smartphone wordt overigens pas in de tweede helft van dit jaar verwacht. De Galaxy S7 modellen, waarover ook al heel wat gespeculeerd en uitgelekt is, zullen dus gewone, ouderwets stugge, smartphones worden ;)

We think Samsung will likely introduce foldable OLED smartphones as early as 2H16, versus market expectations of 2017, as the company tries harder to regain market share. In our view, foldable OLED smartphones could transform Samsung’s smartphone business, with the potential to become a ‘killer’ feature in the premium smartphone space given that (1) a foldable OLED model would provide it with a high degree of product differentiation; (2) it gives users the best of both world’s – namely, a larger screen size in a smaller form factor; and (3) it could enable the company to capture market share in both the smartphone and tablet markets with a single product. The coming roll-out of foldable OLED smartphones also bodes well for growth across the entire OLED panel supply chain: from the panel makers to equipment makers to materials suppliers.

Klinkt allemaal best plausibel, die beredenering van de marktanalist over het hoe en waarom van een opvouwbare Samsung smartphone. De grote vraag die echter vooral beantwoord moet worden: Is de markt wel klaar voor de terugkeer van 'flip' (of clamshell) phones? De laatste fabrikant die daarmee écht grote successen behaalde was Motorola, in de beginjaren van dit millennium, met de RAZR. Ow ja, en in Japan zijn clamshell toestellen nooit uit de mode geraakt, zelfs niet toen ze een 5 inch scherm kregen.

Wellicht dat de introductie, vorig jaar, van enkele nieuwe clamshell smartphones, buiten Japan, door Samsung en LG een actie was om ons langzaam maar zeker weer te laten wennen aan opvouwbare toestellen. Dat zou zo maar kunnen. Enfin, we zullen het wel zien.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.