Nieuws
26 september 2018 - Ron Smeets

Samsung onthult een premium look op een betaalbare serie De J-serie verwelkomt twee nieuwe toestellen: de J4+ en J6+, beide met een Infinity Display en verbeterde camera

Door Luc Meijs - De J-serie van Samsung staat bekend om zijn eenvoudig design en vooral betaalbaarheid, beeldkwaliteit is bijvoorbeeld minder goed dan die van de A serie en de specificaties liggen ook een stuk lager dan deze premium mid range toestellen. Voor de consument die zich aangetrokken voelt tot het Touchwiz van Samsung maar niet veel geld wil uitgeven en geen hoge eisen heeft aan een smartphone, was de J-serie een prima keuze. Nu Samsung de nieuwe J4+ en J6+ heeft aangekondigd lijkt het erop dat Samsung met deze serie een gedeeltelijk nieuwe weg inslaat. De twee nieuwe smartphones zijn uitgerust met tal van functies die ook te vinden zijn op de high end / flagship smartphones van Samsung, zoals een meer stijlvol design en display, een verbeterde camera en een langere accuduur. Samsung belooft dit allemaal in een vriendelijk prijssegment, in de woorden van de marketing manager van Samsung zelf, “De nieuwe J6+ en J4+ zijn typische Galaxy-toestellen met premium mogelijkheden voor een zeer betaalbare prijs. Zoals alle Samsung-producten zijn ze ontworpen om het leven van mensen te verrijken.”

Display en camera
 
Zowel de Samsung Galaxy J4+ als de J6+ beschikken over een HD+ Infinity Display van 6.0 Inch, dit samen met een glazen achterkant en afgeronde randen rondom geven de toestellen een premium look en feel. Althans, volgens Samsung, dit zullen we zeker zelf moeten testen. Volgens Samsung hebben beide toestellen een slanke rand waardoor het grote scherm ideaal is om films te kijken, te gamen of te multitasken bijvoorbeeld. Echter gezien de afbeeldingen die al vrijgegeven zijn, lijkt het erop dat de slanke rand enkel naar de zijkanten van de toestellen refereert, relatief grote bezels zijn te vinden zowel boven als onderin het scherm van beide toestellen. Bovenin bij de camera’s heeft Samsung wel gezorgd voor gezichtsherkenning, waarmee de toestellen snel en gemakkelijk ontgrendeld kunnen worden, althans volgens Samsung, ook dit moet weer aan de test ondervonden worden gezien in het verleden de gezichtsherkenning niet altijd vlekkeloos werkte bij Samsung. Buiten de gezichtsherkenning beschikt de J6+ nog over een vingerafdrukscanner aan de zijkant van het toestel, waarschijnlijk zit deze verwerkt in de power knop. De J modellen stonden in het verleden niet echt bekend om hun goede cameraprestaties, Samsung heeft er dan ook voor gezorgd dat deze nieuwe modellen over betere camera’s beschikken. De Galaxy J6+ heeft een 13MP main camera en een dubbele 8MP selfie camera, de Galaxy J4+ beschikt over dezelfde main camera unit en een iets mindere 5MP dual front camera. Beide main camera’s beschikken over een F/1.9 diafragma, hiermee lijkt het erop dat de camera’s ook prima kunnen presteren in een minder verlichte omgeving.
 

Specs en prijs
 
Bijna alle onderdelen in de J-serie zijn onder handen genomen deze keer, de nieuwe J4+ en J6+ hebben beide geïntegreerde Dolby Atmos in de speakers waarmee je volgens de fabrikant verzekerd bent van een meeslepende surround sound, bij het kijken van films of het luisteren naar muziek. Hoe deze Dolby Atmos in het echt klinkt zullen we pas echt weten als de toestellen beschikbaar worden. De accuduur is ook flink verbeterd, beide toestellen hebben een 3300mAh batterij ter beschikking, dit is toch wel een redelijke upgrade tegenover de oudere modellen en met dit type scherm is dat ook wel nodig. De processor van deze smartphones is identiek aan elkaar, een Qualcomm snapdragon 425 Quad-core 1.4GHz variant. Niet de snelste chipset, maar voor dit kaliber toestel zeker meer dan voldoende. De Samsung J4+ heeft 2GB werkgeheugen aan boord en 32GB interne opslag, de J6+ beschikt over 3GB werkgeheugen en ook 32GB opslag en beide toestellen kunnen uitgebreid worden met een microSD kaart tot maximaal 256GB. Zowel de J4+ als de J6+ komen op de markt in een drietal kleuren, de Galaxy J4+ verschijnt in de kleuren zwart, goud en zuurstokroze lijkt het wel, de J6+ zal in de kleuren zwart, grijs en rood beschikbaar worden. De prijs is natuurlijk een belangrijk element willen deze toestellen een succes worden. Op een markt waar langzaam maar zeker steeds meer high end toestellen aangeboden worden voor wat voor nu nog ongeloofwaardige prijzen lijken (neem bijvoorbeeld de Pocophone F1 van Xiaomi, die verkocht wordt rond de €360 euro en die over bijna identieke specs beschikt als een Samsung Note 9 van €960) is het prijskaartje steeds meer een doorslaggevende factor. De Samsung Galaxy J4+ zal verkocht worden vanaf €189,- en de J6+ zal beschikbaar zijn vanaf €239,- en gezien de concurrentie momenteel in dit prijssegment zie ik deze toestellen wel slagen.