Nieuws
31 december 2014 - Ron Smeets

Samsung nu ook in juridisch gevecht met KPN Groene provider klaagt Koreaanse fabrikant aan wegens patentbreuk

Het was al een tijdje stil aan het rechtszaken front waar diverse fabrikanten elkaar voor de rechtbank bestrijden om patentbreuk, kopieergedrag en dergelijke. Tot vandaag. De 'gelukkige' aangeklaagde is Samsung. Dat is op zich niet zo verrassend. Het 'slachtoffer' wel. Dat is namelijk KPN. Ja, onze grote groene provider.

Samsung zou, zo blijkt uit juridische documenten, een KPN patent voor gegevensoverdracht door mobiele telefoons schenden; onder andere met de Galaxy S4 en de Galaxy S5. KPN zegt in een verklaring al jaren met Samsung te onderhandelen om tot een (financiële) oplossing te komen. Aangezien dat dus schijnbaar niet gelukt is spant de provider nu, om te beginnen in de VS, een rechtszaak aan tegen de Koreaanse fabrikant.

Het doel van deze actie laat zich raden. KPN zal hiermee trachten alsnog een financiële oplossing af te dwingen. Liefst voordat het daadwerkelijk een slepende rechtszaak wordt natuurlijk. Want die duren meestal nog veel langer dan de onderhandelingen tot nu toe. Bovendien worden daar toch vooral de advocaten en juristen rijk van.

KPN wil op dit moment verder niet inhoudelijk reageren maar heeft wel al bevestigd dat de berichtgeving van Bloomberg, die de juridische documenten opspoorde, klopt.

Bijzonder is wel dat KPN gekozen heeft om de zaak in de VS, Texas om precies te zijn, aangespannen heeft. Denken ze bij die rechters meer kans te maken dan hier in Nederland? Enfin, dat zal allemaal nog duidelijk moeten worden wanneer de provider eventueel wel met een verklaring komt.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.