Nieuws
12 april 2012 - Ron Smeets

Samsung nu de grootste mobiele telefoonfabrikant

Gisteren liet Nokia al weten in het eerste kwartaal van 2012 naar verachting zo'n 83 miljoen mobiele telefoons verkocht te hebben; 12 miljoen smart- en 71 miljoen feature phones. Analisten becijferen inmiddels dat Samsung, al jaren de nummer twee qua wereldwijd marktaandeel, in ditzelfde kwartaal tussen de 85 en 90 miljoen mobiele toestellen verkocht.

Als die berekeningen kloppen dan is de Koreaanse fabrikant voor het eerst in haar bestaan dus de grootste mobiele telefoonleverancier ter wereld geworden.

Nokia zag haar toestelverkopen in het eerste kwartaal verder wegzakken dan ooit. Vergeleken met een jaar eerder (Q1 2011) verkochten de Finnen ruim 35 mljoen toestellen minder. Die daling werd vooral veroorzaakt door een verdere afname van het aantal verkochte Symbian smartphones, gekoppeld aan het nog beperkte succes van de nieuwe Windows Phone (Lumia) modellen.

Samsung's verkopen stegen daarentegen, ten opzichte van Q1 in 2011, met 15 tot 20 miljoen exemplaren, afhankelijk van welke voorspelling (85 - 90 miljoen) uitkomt. De Koreaanse fabrikant moet haar kwartaalcijfers nog presenteren. Hetzelfde geldt overigens ook voor de definitieve resultaten van Nokia over het eerste kwartaal van 2012. Hoe dan ook, Samsung heeft Nokia dus bijgehaald. Nu maar afwachten of de Koreanen 'er op en er over' gaan ;-)

Wat echter nog veel belangrijker is dan nummer 1 van de wereld worden, is geld verdienen. De afgelopen 14 jaar was Nokia de onbetwiste nummer 1, maar sinds enkele kwartalen leiden de Finnen forse verliezen. Die nummer 1 positie was dus, financieel, al niet meer zo veel waard. Samsung verdiend wel al geruime tijd (goed) geld met de verkoop van, met name, smartphones.

De eerste grafiek hieronder laat zien waarom. De verhouding tussen smart- en feature phones is bij Samsung bijna 50-50, terwijk Nokia's toestelverkopen momenteel voor meer dan 80% bestaan uit feature phones (goedkope, vaak verliesgevende, toestellen dus). De verschuiving van die verhouding naar het niveau van Samsung moet voor Nokia (en dat is het ongetwijfeld ook) HET speerpunt zijn voor de komende maanden (en jaren) anders komt het nooit meer goed met de Finnen, denk ik.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.