Nieuws
02 augustus 2012 - Ron Smeets

Samsung nog steeds de nr 1 smartphone maker, RIM zakt weg

IDC heeft berekend hoeveel smartphones er in het tweede kwartaal van 2012 verkocht zijn. Het Top 5 lijstje is, vergeleken met een jaar geleden, behoorlijk veranderd. Niet zozeer de posities van de diverse fabrikanten, maar wel de verdeling van de marktaandelen.

Samsung is al een tijdje de nummer 1 smartphone fabrikant. De Koreanen hebben nu een marktaandeel van 32.6%. Een jaar geleden was dat nog 17%. Toen stond Samsung nog net onder Apple. Die fabrikant zag haar marktaandeel dalen van 18.8% naar 16.9%. RIM, de makers van BlackBerry, is helemaal weggezakt uit de Top 5 en wordt nu vermeld bij 'de overige' fabrikanten.

Die groep, de 'overigen' dus, is wel heel wat groter geworden. Een jaar geleden verdeelden fabrikanten als Sony (Ericsson), Huawei, Acer en ZTE nog 39.2% van het smartphone marktaandeel. Nu is dat al 50.7% geworden en daar is RIM er dus ook een van. ZTE staat nu wel in de Top 5, op de vierde plek, met een marktaandeel van 5.2%. Vorig jaar was dat nog 1.8%.

Nokia is ook verder weggezakt. De Finse fabrikant verscheepte in Q2 van 2012 zo'n 10.2 miljoen smartphones. Goed voor een marktaandeel van 6.6%, bijna 9% minder dan de 15.4% van een jaar geleden.

De complete Top 5: IDC-Smartphone-Marktaandeel-Q2-2012

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.